Extra viktigt att vaccinera sig mot influensa i år

By on 25 oktober, 2020
Arkivbild

I år börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensa den 3 november. I år är det extra viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka av influensa vaccinerar sig. Därför kommer vaccinationerna ske i två steg.

– Under vintern kommer både influensa och covid-19 att cirkulera. Det är samma riskgrupper som riskerar att bli mer svårt sjuka i covid-19 som influensa. Vi ska vaccinera mot det vi kan för att skydda riskgrupper, men också för att sjukvården ska ha bättre möjligheter att klara en ökad belastning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Riskgrupperna först
– Personer som ingår i riskgrupper, de som är 65 år eller äldre, gravida eller har en kronisk sjukdom vaccinerar sig först. Vi vill också prioritera dem som bor ihop med en person med nedsatt immunförsvar och personer som jobbar inom vård och omsorg. Övriga grupper är välkomna att vaccinera sig från och med den 1 december, säger Gunlög Rasmussen. Vaccinationen mot influensa är gratis för riskgrupper men övriga personer betalar 180 kronor.

Tidsbokning via 1177.se
På grund av risken för smittspridning blir det i år ingen drop in-mottagning på länets vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar. I stället får man boka en tid via en e-tjänst på 1177.se. Det går det också bra att ringa till vårdcentralen.

Vaccination inför varje influensasäsong-
För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong, betonar Gunlög Rasmussen. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Vaccinering ger inte ett 100-procentigt skydd. Men de som insjuknar trots vaccinering har en minskad risk att bli svårt sjuka och att drabbas av komplikationer.

Vaccin mot pneumokocksjukdom
I år är det möjligt för den som tillhör en riskgrupp att i samband med influensavaccination också vaccinera sig mot pneumokocker. Pneumokocker är en typ av bakterie som bland annat kan ge svår lunginflammation. Vaccination mot pneumokocksjukdom kostar 250 kronor.

Mer fakta om influensa och vaccination
Influensa orsakas av influensavirus och är mycket smittsamt. Viruset smittar genom luften och sprids framför allt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Influensa kan också spridas som kontaktsmitta, tex via händerna på  någon som är sjuk. Bästa sättet att skydda sig själv och andra mot influensa är genom vaccination.

Riskgrupper för influensa:

  • Du är över 65 år.
  • Du är gravid efter vecka 16.
  • Du har en hjärtsjukdom.
  • Du har en lungsjukdom, som KOL eller svår astma.
  • Du har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
  • Du har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Du är mycket kraftigt överviktig.
  • Du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.
  • Du har flerfunktionshinder.

Mer information om influensa, vaccination och tidsbokning finns på 1177.se

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

You must be logged in to post a comment Login