Facebooks och Googles omfattande övervakning hotar mänskliga rättigheter

By on 23 november, 2019

Facebooks och Googles vittomspännande övervakning av miljarder människor utgör ett hot mot mänskliga rättigheter. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport där organisationen kräver en radikal förändring av techjättarnas grundläggande affärsmodell.

Rapporten Surveillance Giants visar hur Facebooks och Googles övervakningsbaserade affärsmodell har ett inneboende problem genom att vara i grunden oförenligt med rätten till privatliv och genom att den utgör ett systemiskt hot mot flera andra rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet, tankefrihet samt rätten till jämlikhet och icke-diskriminering.

– Google och Facebook dominerar våra liv i dag, och skapar sig oöverträffad makt över den digitala världen genom att samla in och tjäna pengar på miljarder människors personliga data. Deras försåtliga kontroll över våra digitala liv underminerar själva essensen av begreppet rätten till privatliv, och är en av vår tids stora människorättsutmaningar, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals internationella generalsekreterare.

Google och Facebook har skaffat sig herravälde över de primära kanaler som större delen av världen – förutom Kina – förlitar sig på för att åtnjuta sina rättigheter på nätet. De olika plattformarna som de äger – som Facebook, Instagram, Google Search, YouTube och Whatsapp – gör det möjligt för människor att söka och dela information, engagera sig i debatter och delta i samhällslivet. Googles operativsystem Android används också i de flesta av världens smarta telefoner.

Även om andra Big Tech-företag – som Apple, Amazon och Microsoft – har skaffat stor makt på andra områden, så är det plattformarna som Facebook och Google äger som har blivit helt grundläggande när det gäller hur människor engagerar sig och interagerar med varandra. Det har blivit ett nytt globalt offentligt rum.

Techjättarna erbjuder de här tjänsterna till miljarder människor utan att ta ut någon avgift från användarna. Istället betalar individer för tjänsterna med sin persondata, genom att konstant vara spårbara både på webben och i den fysiska världen – till exempel genom anslutna enheter.

– Internet är nödvändigt för att människor ska kunna åtnjuta flera av sina rättigheter, men ändå har miljarder människor inget verkligt val annat än att söka tillträde till det här offentliga rummet på villkor dikterade av Facebook och Google, säger Kumi Naidoo. Dessutom är inte detta det internet som människor anslöt sig till när plattformarna var nya. Google och Facebook har gradvis malt ner vårt privatliv. Och nu är vi fast. Antingen måste vi gå med på det här omfattande övervakningsmaskineriet – där vår data lätt kan användas som vapen för att manipulera och påverka oss – eller så måste vi avstå fördelarna med den digitala världen. Detta kan ju inte ses som ett berättigat val. Vi måste återta det grundläggande offentliga rummet, så att vi kan vara med där utan att det sker på bekostnad av våra rättigheter.

Det här sättet att analysera och utvinna information från människors personliga data i en sådan makalös omfattning är oförenlig med varje uns av rätten till den personliga integriteten – som rätten till frihet från inblandning i våra privatliv, rätten att kontrollera information som rör oss och rätten till en plats där vi kan uttrycka våra identiteter.

Exploaterande algoritmer
Googles och Facebooks plattformar bygger på algoritmer som processar enorma datamängder för att få ut otroligt detaljerad information om människor och för att skapa och forma deras upplevelse på nätet. Annonsörer betalar sedan Facebook och Google för att kunna nå människor med sina annonser och riktade meddelanden.

Skandalen kring Cambridge Analytica visade hur enkelt människors data kan missbrukas på oförutsedda sätt i syfte att manipulera och påverka dem.

Ett nytt internet
Regeringar måste omgående agera för att förändra den övervakningsbaserade affärsmodellen och skydda oss från människorättsproblem orsakade av företag. Ett sätt är att driva igenom robusta dataskyddslagar och effektiva regelverk för Big Tech-företag i linje med internationell människorätt.

Som ett första steg måste regeringar anta lagar som säkerställer att företag som Google och Facebook hindras från att villkora människor tillgång till deras tjänster med “samtycke” till insamling, processande eller delande av deras privata data för marknadsföring eller annonsering. Företag som Google och Facebook har också ett ansvar att respektera mänskliga rättigheter oavsett var och hur de bedriver sin verksamhet.

– Facebook och Google kan inte få diktera hur vi lever på nätet. Teknologin bakom internet är inte oförenlig med våra rättigheter, men affärsmodellen som Facebook och Google har valt är det. Det är nu hög tid för oss att återta detta viktiga offentliga rum som är till för alla, och inte för ett fåtal ansvarslösa mäktiga bolag i Silicon Valley, säger Kumi Naidoo.

Facebook och Google bestrider vad rapporten visar. Deras svar finns inkluderade i rapporten. Den engelska pressreleasen finns att läsa här på engelska: https://www.amnesty.org/en/latest/news/

Världen
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login