FALAB och LIBO’s trähus visas upp världen över

By on 8 december, 2021
Bergsparken från öster med sin prunkande utemiljö

FALAB och LIBO har fått mycket uppmärksamhet för våra träbyggnader den senaste tiden. Nu är vi i fokus igen genom Woodlife Sweden – en utställning om svensk träarkitektur som blivit en succé internationellt. Denna gång är det ett av våra senaste verk – Bergsparken i Lindesberg – som lyfts fram.

Tillsammans med ett 40-tal andra svenska träbyggnader är Bergsparken med och representerar den hållbara svenska träarkitekturen som fler och fler får upp ögonen för.  

Woodlife Sweden produceras av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä och Skogsindustrierna. Den är en i raden av Svenska institutets så kallade toolkits, en slags smart förpackade utställningar som enkelt kan distribueras till ambassader och andra svenska myndigheter utomlands för att stärka Sverigebilden. Bland annat porträtteras Bergsparken i en film där Maria Fossen, Fastighetsutvecklare hos oss på FALAB/LIBO, tillsammans med andra nyckelpersoner i projektet berättar om vår vision med byggnaden. 

Intresset för Woodlife Sweden har vuxit sig starkt internationellt under hösten och blivit en succé världen över. 

– Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi inspirera internationella kollegor och skapa dialog om centrala framtidsfrågor, säger Jenny Bergström, projektledare på Svenska institutet.

Bergsparken är ett bra exempel på hur vi som fastighets- och bostadsbolag i nära samarbete med arkitekter vågat och kunnat utmana tidigare föreställningar om vad som är möjligt att bygga i trä. Det är en byggnad och en plats med fokus på hälsa och välmående både för boende och besökare. Hela atmosfären andas trä, grönska och ljus såväl ute som inne. I halva byggnaden finns Lindesbergs vårdcentral och annan förebyggande hälsovård. I den andra halvan finns hyresbostäder. I nedre plan finns även en restauranglokal som sedan pandemin slog till står hyresledig och väntar på att åter få erbjuda boende och besökare både mat och umgänge. 

– Bergsparken är en fantastisk byggnad på många sätt, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB/LIBO. Det är en stolt träbyggnad som har en alldeles egen karaktär i staden Lindesberg men också en tydlig koppling till Bergslagsskogarna och den natur som omger oss.

Förra året vann LIBO Örebro läns Energi- och klimatpris för bygget av Bergsparken och våra bostadshus Kvarteret Gåsen och Golfboendet. Alla tre byggda i trä. Och i november i år bjöds Roger Sixtensson och Arne Larsson, Chef för den Tekniska Förvaltningen på FALAB/LIBO, in för att visa upp Bergsparken och flera av våra träbyggnader för centerpartistiska riksdagsledamöter som kom på besök till Lindesberg.

Woodlife Sweden har nyligen visats på svenska ambassaden i Kenya och Turkiet. SI har också förfrågningar från bland annat Finland, Tyskland och Hong-Kong som vill visa utställningen. 

Filmen är producerad till utställningen Woodlife Sweden, av Svenska institutet och Sveriges Arkitekter i samarbete med Svenskt Trä och Skogsindustrierna. För mer information om den och utställningen kontakta Svenska institutet/Sharing Sweden.

Örebro län | Lindesberg
Örebronyheter

Källa Libo

You must be logged in to post a comment Login