Farlig våldsspiral i Kongo kräver att Sverige agerar

Av på 18 december, 2016
Många är rädda för nya våldsamheter på måndag när oppositionen demonstrerar mot att Kongos president Kabila inte överlämnar makten.

Imorgon måndag skulle val ha hållits i Kongo, i stället klamrar sig presidenten kvar vid makten och folkets protester slås ned brutalt. Oppositionen planerar stora protester medan regimen släcker sociala medier. Biståndsorganisationen Diakonias Kongokännare Joakim Wohlfeil kommenterar det oroliga läget och uppmanar Sverige att agera med kraft.

I debattartikeln Farligt läge i Kongo – Sverige bör agera i Svenska Dagbladet fredag 16 december skriver Diakonias Joakim Wohlfeil tillsammans med representanter för PMU, Equmeniakyrkan och Pingströrelsen om hur den 19 december skulle bli en historisk dag när en demokratisk ledare för första gången i landets historia lämnade över till en annan – men valet ställdes in och stora protester utbröt.

Djup tragedi
Alla undertecknare har lång erfarenhet av att arbeta i Demokratiska republiken Kongo och ser med stor oro på utvecklingen. Joakim Wohlfeil är policyrådgivare inom konflikt och rättvisa på Diakonia, och har följt utvecklingen i Kongo under lång tid. Han är bestört över president Joseph Kabilas agerande.

– Det är en djup tragedi att vi nu ser ytterligare ett land i Centralafrika där en demokratiskt vald ledare efter en regeringstid som har präglats av att sko sig själv, hellre kastar sitt land in i politisk och ekonomisk kaos hellre än att lämna inifrån sig makten, säger Joakim Wohlfeil.

Stänger Facebook
Bland civilbefolkningen är oron inför vad som ska hända nu mycket stor på flera håll, berättar policyrådgivaren för DR Kongo på PMU Maria Bard, som håller tät kontakt med samarbetsorganisationer i landet.

– Folk är riktigt rädda. Även om organisationer och andra aktörer uppmanar oppositionen att hålla demonstrationerna lugna och fredliga är oron stor att det ska spåra ur och bli en repris av våldet i september när över 50 demonstranter sköts ihjäl.

Regimen har gått ut med att sociala medier som Facebook och Twitter inte kommer att fungera under söndagen när Kabilas mandat officiellt går ut, och under måndagen när valet skulle ha hållits.

– Det är ytterligare ett sätt att begränsa yttrandefriheten för allmänheten, medierna och hela det civila samhället. Man har också tvingat många utländska journalister och representanter för organisationer att lämna landet, och stängt den största fristående radiostationen, säger Maria Bard.

Agera med kraft
Diakonia och PMU berömmer Sverige för att ha spelat en positiv roll i frågan tidigare, och uppmanar utrikesminister Margot Wallström att fortsätta att agera med kraft när Sverige träder in i FN:s säkerhetsråd vid årsskiftet.

 Sverige och EU kan inte bara vara passiva biståndsgivare när Kongos egna makthavare hotar både utvecklingen och demokratin i landet. Tydliga konsekvenser behövs om de politiska ledarna inte avstår från våld och respekterar demokrati och mänskliga rättigheter, säger Joakim Wohlfeil.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in