Färre är oroliga för pensionen visar ny undersökning

By on 4 juni, 2020

Andelen tjänstemän som känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär har ökat; 77 procent känner sig lugna jämfört med 72 procent förra året. Det visar en undersökning genomförd av Ipsos bland privata tjänstemän, som har tjänstepensionen ITP på uppdrag av Collectum. Totalt omfattas 2,4 miljoner personer av tjänstepensionen ITP.

– Det är glädjande att så många med kollektivavtalad tjänstepension känner sig lugna inför pensionen och att siffran har ökat med 5 procentenheter i år. Den som har haft tjänstepension hela arbetslivet kan känna sig trygg, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

För de allra flesta spelar tjänstepensionen stor roll för den ekonomiska situationen som pensionär. Med tjänstepension kan den totala pensionen motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten. Den som saknar tjänstepension får ofta en betydligt lägre total pension. I genomsnitt får landets privatanställda tjänstemän 7 700 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

– Genom att lägga ihop sin tjänstepension med den allmänna pensionen får man en bra överblick över hur mycket man har att leva på som pensionär. Och det enklaste sättet att få en tydlig bild är att gå in på minPension.se, säger Tomas Carlsson.

Collectum genomför regelbundet upphandlingar på uppdrag av ägarna Svenskt Näringsliv och PTK. Sedan 2007 har fondavgifterna pressats med 78 procent och ökat pensionsutbetalningarna med 2 100 kronor i månaden jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Om Collectums undersökning 
Collectums undersökning mäter kännedom, beteenden och attityder om pension hos 1 000 privatanställda tjänstemän, som har tjänstepensionen ITP och som därmed har fått Collectums årsbesked. Undersökningen genomfördes av Ipsos mellan den 24 mars–17 april 2020. 1 000 ITP-försäkrade tjänstemän fick frågan ”Känner du dig lugn eller orolig när du tänker på din framtida ekonomiska situation som pensionär?”. 23 procent svarade ”mycket lugn”, 54 procent svarade ”ganska lugn”, 16 procent ”ganska orolig” och 5 procent ”mycket orolig”. 2 procent svarade ”osäker/vet ej”.

Tre tips för bättre pensionskoll
1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare, som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.
2. Skaffa dig en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.
3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Collectum

You must be logged in to post a comment Login