Färsk rapport: Så sparar vi till barnen 2023

By on 15 mars, 2023
Arkivbild

I år sparar den genomsnittlige föräldern 521 kronor per månad och barn, vilket är en nedgång med drygt fyra procent jämfört med året innan.

– Höga räntekostnader, skenande elpriser och allt dyrare mat har påfrestat föräldrars plånböcker under den senaste tiden och många har kanske tvingats dra ned på sparandet man tidigare la undan till barnen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

År 2005 sparade föräldrar i genomsnitt 414 kronor per barn. Då låg en genomsnittlig lön på 24 300 kronor. Idag har den genomsnittliga lönen ökat med omkring 12 000 kronor per månad. Det betyder att sparandet till barnen i förhållande till inkomstnivån har minskat under dessa år.

Om föräldrarna skulle sätta av i relation till förändringen i disponibel inkomst borde barnsparandet idag snarare ligga på drygt 600 kronor per månad, säger Emma Persson och tillägger:

– Det är lätt att glömma att bostäder och körkort blir dyrare med tiden och att man måste höja sparandet för att bibehålla samma köpkraft. Det är också viktigt att fundera över syftet med barnsparandet. Vet man mer om slutmålet är det lättare att bryta ner det i ett rimligt och ändamålsenligt månadssparande.

Andelen som inte sparar till sina barn har dock ökat fem procentenheter och ligger nu på 14 procent. Hälften av dessa föräldrar uppger att de inte har råd eller att pengarna måste gå till annat.

Över hälften (56 %) av föräldrarna har pratat med barnen om att ekonomin är tuffare idag än för några år sedan.

Drygt var tionde förälder anger att de någon gång har tvingats låna av barnens pengar för att senare sätta tillbaka pengarna. Men 5 procent av föräldrarna har tagit av barnens sparkapital utan att sätta tillbaka dem på kontot.

Sparandet är ojämnt fördelat. Av dem som har lägre inkomst anger 16 procent att de dragit ned på sparandet till barnen för att de inte har råd. Motsvarande siffra för höginkomsttagarna är 5 procent.

En fjärdedel av föräldrar med hög inkomst sparar 1 000 kronor eller mer per månad och de allra flesta sparar i fonder. Föräldrar med lägre inkomst sparar (43 %) mindre än 250 kronor per månad och sätter oftare in pengarna på ett sparkonto (52 %).

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer i Novus slumpmässigt utvalda panel av 2 477 personer med barn under 18 år under februari 2023.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login