Fästingar, huggorm och andra faror lurar

By on 8 april, 2023

Våren är äntligen på ingång, vilket många hundägare och deras fyrbenta vänner länge sett framemot, men det är inte bara sol och värme som väntar.

Fästingar och huggormar är bara några exempel på farorna som lurar under våren. Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, delar med sig av sina bästa tips och råd till landets alla hundägare.

Snön är äntligen på väg bort och solen börjar värma på. Med våren följer längre promenader och vistelser i skog och mark för landets hundar och hundägare. Samtidigt som man njuter av vad våren har att erbjuda är det viktigt att ha koll på de faror som lurar för våra fyrbenta vänner, medan de nyfiket utforskar naturen runtomkring sig.

– Som hundägare är våren ofta en fantastisk tid, temperaturen är lagom för de flesta hundar och med ljuset tenderar både hundägare och hund att bli piggare. Det är samtidigt viktigt att ha uppsikt och vara medveten om farorna som lurar under vår och även sommar. Förutom problem med huggormar och fästingar så finns det risker med svaga isar, och hunden kan dessutom drabbas av pollenallergi, säger Linnéa Kjellén, hundens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Se upp för huggormen

Under våren kommer huggormarna ut ur sina vinterhålor, redan i februari kan du stöta på dem i södra Sverige. De finns i stora delar av landet, men de brukar trivas bäst runtomkring skärgårdar.

– Hundar är av naturen väldigt nyfikna och det är framför allt i samband med att hunden nosar på huggormen som den riskerar att bli biten. Ett huggormsbett är sällan livshotande men ska tas på fullaste allvar. Blir hunden biten brukar det utvecklas en svullnad vid bettstället och en kraftig svullnad innebär att det är akut. Om hunden blir biten är det viktigt att hålla den stilla på vägen till veterinären för att förhindra att giftet sprider sig vidare till andra organ, säger Linnéa Kjellén.

Gör det till rutin att kolla efter fästingar

Fästingar blir aktiva vid fem plusgrader och håller främst till i buskage eller gräs. En fästing behöver blod för att växa och lyckas den suga sig fast på en lämplig värd kan den sitta kvar i flera dagar.

Fästingar kan i värsta fall bära på borrelia, anaplasmos eller TBE, smittor som drabbar både människor och djur. Människor smittas i regel oftare av TBE och borrelia jämfört med hundar som dessvärre drabbas av anaplasmos i större utsträckning, en allvarlig sjukdom som i vissa fall behöver behandlas akut.

– Det kan vara svårt att hitta fästingen till en början då den gärna söker sig till dolda skrymslen på kroppen. Gör en grundlig kontroll efter varje promenad och ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Om du upptäcker en fästning och märker att hunden drabbas av feber, trötthet, stelhet eller magproblem, bör du kontakta en veterinär. Ett annat tips är att investera i fästingmedel för hunden, rådgör gärna med en veterinär om vilket medel som passar din hund bäst, säger Linnéa Kjellén.

Var uppmärksam på svaga isar och pollenallergi

Våren kan, precis som för många människor, innebära pollenbesvär för våra hundar. Rinniga ögon, klåda, och rödsvullna tassar är bland de vanligaste symptomen. Du kan hjälpa din hund genom att schamponera den för att få bort pollen från pälsen. Om hunden har besvärande symptom är det lämpligt att ta kontakt med veterinär för att få rådgivning om medicinering.

Under tidig vår kan isen ligga kvar vid olika vattendrag. Skulle din hund ta sig ut på isen och råka hamna i vattnet är det viktigt att snabbt torka den torr så att den inte blir nedkyld. Om du inte har någon handduk med dig kan du använda något av dina klädesplagg.

Expertens bästa tips för hur du kan hantera vårens faror för hunden:

  1. Ha uppsikt över hunden. Under perioden 1 mars till 20 augusti behöver du ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett ”osynligt koppel”. Anledningen till detta är främst att skydda djurlivet. Tänk också på att naturreservat har koppeltvång och att många lek- och badplatser har totalt hundförbud.
  2. Se upp för huggormar. Håll koll på vad din hund nosar på och skulle hunden bli biten ta den direkt till veterinären.
  3. Kolla efter fästingar. Undersök din hund efter promenaden och leta särskilt på dolda delar av kroppen.
  4. Se upp för svag is. Om din hund hamnar i vattnet är det viktigt att snabbt torka hunden torr.
  5. Tänk på att även hunden kan drabbas av pollenallergi. Om din hund är allergisk kan du schamponera den för att få bort pollen från pälsen. Ta kontakt med veterinär om hunden har besvärande symptom.
  6. Lämna inte hunden i en varm bil. Denna riskfaktor är ofta förknippad med sommaren, vilket gör att man kan glömma att detta är en fara även på varma vårdagar. Tänk också på att inte utsätta din hund för direkt solljus i bilen och att alltid ha med dig vatten under längre bilfärder.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Trygg Hansa

You must be logged in to post a comment Login