Fästingar innebär ökad risk för husse och matte

By on 9 april, 2023
Bild: Arken Zoo

Fästingburna sjukdomar kan drabba både husdjur och människor men är inte alltid en fara för husdjuren, däremot kan de orsaka obehag.

Under fästingsäsongen riskerar husdjuren även att föra med sig fästingar inomhus, något som kan innebära en ökad risk för husse och matte att drabbas av fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia.

Med ökad kunskap om hur du upptäcker och tar bort fästingar samt med hjälp av fästingavvisande produkter kan du förebygga fästingangrepp hos både husdjur och människor.

Fästingsäsongen brukar sträcka sig från mars till november, en period som i takt med ett varmare klimat förutspås bli allt längre. Mest intensiv är fästingsäsongen mellan april och juni. Fästingen trivs i ett varmt och fuktigt klimat och finns idag på flera platser i landet.

De rör sig gärna i högt gräs och buskage där husdjuren också tassar omkring, vilket bidrar till att fästingar hamnar på husdjuren.

– Det är väldigt vanligt att våra hundar och katter blir infekterade med sjukdomar som anaplasma, borrelia och TBE, dock så är det sällsynt att de utvecklar symtom och oftast märker man som djurägare ej att de blivit infekterade. Även om bettet inte leder till sjukdom så kan fästingar däremot orsaka både obehag och irritation, så det kan vara bra att använda någon form av förebyggande åtgärd och också kolla igenom husdjuret regelbundet under fästingsäsongen. Husdjuren kan föra med sig fästingar som inte bitit sig fast och då ökar också risken att husse eller matte drabbas i stället, säger Mattias Johansson, Legitimerad Veterinär.

I välsorterade husdjursbutiker och veterinärkliniker finns det olika alternativ som kan förebygga fästingangrepp; fästingavvisare, fästingmedel och receptfria läkemedel i form av halsband, tabletter, droppar och schampo. Med ett besök hos veterinär kan ni diskutera vilket alternativ som passar bäst för just ditt djur, samt att veterinären då kan förskriva receptbelagda medel.

Som husdjursägare kan du fråga personalen och få råd om vilken typ av produkt som passar bäst, och hur du använder den på ett effektivt sätt. En annan och enkel förebyggande åtgärd är att helt enkelt kolla igenom ditt djurs kropp och päls efter fästingar, gärna regelbundet.

Har en fästing bitit sig fast bör den tas bort så fort som möjligt då risken för sjukdom ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Använd gärna fästingborttagare eller pincett. Var ej orolig om en del av fästingen sitter kvar, detta ökar inte risken för smittöverföring. Tvätta området med desinfektionsmedel eller tvål och vatten, om delar sitter kvar kan dessa tas bort någon dag senare med till exempel pincett.

Fästingarna sätter sig gärna i ansiktet, bakom öronen, på halsen och i armhålorna men kan förekomma överallt på kroppen, glöm ej att kontrollera munhåla och insida ögonlock! Får husdjuret påverkat allmäntillstånd, särskilt i anslutning till ett fästingbett, ska du uppsöka veterinär direkt. Vanliga symtom på fästingburen sjukdom hos våra djur är trötthet, nedsatt aptit, feber, stelhet, hälta och allmän smärta. Det kan vara bra att veta att tiden mellan smittotillfället och att symtom visar sig kan variera från allt mellan ett par dagar till flera månader.

 

Förebyggande åtgärder och regelbundna kontroller av husdjuret bidrar även till att minska risken att husdjuren för med sig fästingarna inomhus. Fästingbett kan leda till fästingburna sjukdomar hos människor som TBE och borrelia. Det finns inget vaccin mot TBE för hundar och katter, men det finns det däremot för människor. TBE smittar däremot inte mellan djur och människor, utan det är i så fall en fästing som följt med in som orsakar sjukdomen. 

Förutom att överväga fästingavvisande produkter och kolla igenom sitt husdjur bör vi också kolla igenom våra egna kroppar, särskilt under fästingssäsongen och om man befinner sig i fästingtäta områden. Fästingar finns på flera olika delar av landet men om man reser iväg kan det också vara bra att kolla upp om området man planerar att befinna sig i är extra drabbat. Detta gäller speciellt om ni ska åka utomlands till varmare breddgrader, konsultera gärna med veterinär inför era semesterresor.
Mattias Johansson är legitimerad veterinär på Vettris i Bålsta, som från och med maj i år byter namn till Arken Zoo Veterinärklinik och därmed blir en tydligare integrerad del av Arken Zoos husdjurshubbar, som erbjuder komplett service till svenska husdjursägare.

Veterinärens 4 steg för att hantera fästingar

  1. Fästingavvisande medel – konsultera din veterinär vilket medel som är mest lämpligt för ditt djur
  2. Gå igenom päls och kropp dagligen för att upptäcka fästingar innan de biter sig fast, se
  3. Ta bort fästingen snabbt – om fästingen bitit sig fast, ta bort fästingen så fort som möjligt. Dra rakt ut och undvik att klämma på fästingen.
  4. Rengör – efter att fästingen tagits bort, använd tvål och vatten eller desinfektionsmedel för att rengöra runt fästingbettet.

Tips! Ha alltid ett första hjälpen-kit specifikt för ditt husdjur nära till hands oavsett om du är hemma eller på annan ort. Se till att även ha fästingborttagare i ditt kit, att använda vid behov! 

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Arken Zoo

You must be logged in to post a comment Login