Fazers kocklag OS-laddar genom att laga mat på Food Tech 2019

Av på 27 februari, 2019
Cecilia Billingmark och Anna Lövgren på Fazer Food & Co Norrtull i Örebro.

Ett event som handlar om framtidens mat kan inte bjuda gästerna på vad som helst. Därför är det inga mindre än Fazers kocklag, som snart ska tävla på OS, som står för matlagningen.

– Mycket handlar om hållbarhet och ”zero waste”-grejen, att jobba med hela råvarorna, säger Anna Lövgren, köksmästare.

Food Tech 2019 anordnas som ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och branschtidningen Dagens Industri. Målet med eventet är att lyfta innovationer, digitalisering och teknisk utveckling inom livsmedelskedjan.

En av de absolut viktigaste delarna under eventet är så klart maten, som gästerna bjuds på. Den tillagas av Fazers tävlingslag under ledning av bland andra Cecilia Billingmark, restaurangchef, och Anna Lövgren, köksmästare, från restaurangen Fazer Food & Co Norrtull i Örebro.

Vi har precis fått ett helt nytt lag, som ska tävla i OS 2020 i Stuttgart. Så det här blir lite som en uppvärmning, säger Anna Lövgren.

Kocklaget, som består av sex kockar och en coach, kommer att laga all mat på Norrtull och sedan frakta den till Konserthuset under eventet måndagen 18 mars. Förberedelserna börjar redan under lördagen.

Då ses hela teamet här på Norrtull och börjar förbereda, sedan jobbar vi även under söndagen. På måndagen handlar det mest om att plocka ihop alla komponenter och sedan åka till Konserthuset med maten. Så det blir ett tredagarspass, säger Anna Lövgren.

Vad kommer ni att bjuda på?
Det är hemligt än så länge, säger Anna Lövgren med ett skratt och fortsätter: Lunchen kommer i alla fall vara helt vegetarisk. Sedan kommer det vara mingelmat och där kommer vi bjuda på lite olika smaker. Vi kommer även ha en vegansk kaka.

Vad vill ni förmedla med maten?
Mycket handlar om hållbarhet och ”zero waste”-grejen, att jobba med hela råvarorna. Allting vi köper in använder vi i någon form. Så det tror jag vi kommer att förmedla. Det är så vi måste jobba med råvarorna i framtiden. Det handlar även om att minska ned de animaliska delarna och servera det animaliska på ett bättre sätt, så att man inte behöver äta lika mycket av det, säger Anna Lövgren.

I förra veckan blev det klart att Prins Carl Philip gästar Food Tech 2019. Kul, tycker kockarna, men de känner ingen extra press av den anledningen.

– Nej, inte just för att prinsen kommer, men vi fick ju väldigt bra respons på maten förra året så lite prestationsångest har vi. Samtidigt är det väldigt roligt, så det ska nog gå bra, säger Anna Lövgren.

Eftersom hela tanken med Food Tech 2019 är att lyfta innovationer inom livsmedel och mat, fungerar eventet som en inspirationskälla även för Fazer, förklarar Cecilia Billingmark:

Vi jobbar mot de mål som Food Tech strävar efter. Vi letar hela tiden efter hållbarhet och försöker tänka framåt, vad man kommer att äta i framtiden. Mycket av det som händer på Food Tech finns även i det vi jobbar för, så det är jätteviktigt. De gäster som kommer till Food Tech brukar uppskatta det sätt som vi lagar mat på, så det betyder också mycket för oss. Vi vet att vi kommer att ha en kräsen gäst, men också en gäst som vet vad det är vi försöker göra.

Vad ser ni för stora trender inom mat just nu?
Det går mot det gröna. Folk är mer medvetna om vad de äter, var maten kommer ifrån och hur den är lagad. Jag tror det beror på att man ser mycket mer trender genom sociala medier, som till exempel Instagram, i dag, säger Anna Lövgren.

Vilken råvara tycker ni är mest underskattad?
Det tror jag är böner, generellt. Och det kommer väldigt mycket mer nu, de här nordiska råvarorna som olika former av böner, linser och gråärta. Det är jättekul att det kommer tillbaka råvaror som inte har använts på länge. Och gör man biffar på det så tycker folk att det är supergott, säger Anna Lövgren.

Hur hittar ni inspiration?
Det kan vara när till exempel man är ute och reser privat och prövar olika maträtter. För min del är det också när jag träffar de andra kockarna i tävlingslaget, då inspireras vi av varandra. Sedan gäller det att hänga med i vad som händer på sociala medier och i tidningar, säger Anna Lövgren och Cecilia Billingmark fyller i: Vi som jobbar här pratar väldigt mycket mat oss emellan. ”Jag åt det här häromdagen, det kanske är något vi kan prova” eller ”vad händer om vi sätter ihop de här smakerna” och så vidare. Det tror jag är jätteviktigt. Vi tänker mycket på vår klimatpåverkan också. Vi försöker att använda allting på råvarorna, vilket gör att man måste vara kreativ.

Food Tech 2019 anordnas 18 mars i Örebro Konserthus. Den som vill delta på eventet kan anmäla sig och köpa biljetter på: http://foodtech.di.se/.

Lokalt | Fazers kocklag OS-laddar genom att laga mat på Food Tech 2019
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in