Fem kommuner antar Funktionshinderbanans utmaning att praktisera på LSS-boende

By on 8 mars, 2018

För andra året cyklar Funktionshinderbanan 80 mil för fler och bättre LSS-hem. I år utmanar initiativtagaren Robin Berkhuizen landets LSS-ansvariga kommunpolitiker att göra en veckas praktik på ett LSS-boende. Fem kommuner har redan antagit utmaningen.

Fem kommuner har redan ställt upp
LSS-ansvariga kommunpolitiker i Malmö, Gävle, Örebro, Västerås och Hudiksvall har redan valt att anta praktikutmaningen. Politikerna kommer under en veckas tid bli praktikanter på ett LSS-boende i sin kommun och sedan dela med sig av sina lärdomar.

Inspiration från Botkyrka
Idén till utmaningen kommer från andra kommuner som skickat sina politiker på praktik för att skapa bättre förståelse för den verklighet de beslutar om. Botkyrka kommun som blev LSS kommun 2016 är ett exempel på detta. Initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkhuizen har även tidigare i år genomfört en veckas praktik på ett LSS-boende i Skåne.

Vi tyckte det var enkelt och lärorikt. Alla borde göra så. Vi tror att praktiken ger djupare förståelse, bättre prioriteringar och effektivisera arbetet, säger Robin Berkhuizen.

Anne Lönnermark, ordförande i Autism- och Aspergerförbundet är övertygad om att det skulle vara berikande för en kommunpolitiker att praktisera på en LSS-bostad för att få en djupare förståelse för behoven som finns där.

Kunskap om verksamheten och dem som den är till för är väldigt viktig, men viktigt också att det inte blir en engångsföreteelse. Kontinuerlig dialog är viktig, t ex genom brukarråd, säger Anne Lönnermark.

Utmaningen kommer i ett rosa kuvert i mars
I mars kommer alla LSS-ansvariga kommunpolitiker få ett rosa kuvert med information om utmaningen. Det kommer följas upp med samtal till utvalda kommuner. Kommuner som vill delta kan kontakta Funktionshinderbanan för att anmäla sig.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login