Fem konstnärer i tre generationer ställer ut i Örebro

Av på 10 maj, 2021

Lotta Persdotter Andersson (Lindesberg) med dotter Ellinor Ljungkvist är två av fem konstnärer i tre generationer som ställer ut på Konstfrämjandet Bergslagen i Örebro. Utställningen öppnades i lördags (8 maj) och pågår till 29 maj.

Utställningen är en kollektiv handling av att komma samman i en konstellation av interdisciplinär konstnärlig praktik, flera generationer och kvinnligt perspektiv. De konstformer som presenteras är akryl- och oljemåleri och videokonst utifrån traditionella tekniker tillsammans med nyskapande performanskonst.

Ellinor Ljungkvist deltar med en videoinstallation.

Utställarna är en grupp på fem kvinnliga konstnärer med ett åldersspann på 35 till 85 år som gett utrymme till varandra att skapa utifrån ett individuellt intresse – Karina Sommarström, Lotta Persdotter Andersson, Inga Dybeck, Mariaana Saarimäki och Ellinor Ljungkvist som alla har anknytning till länet är utbildade och praktiserande konstnärer inom både bildkonstsammanhang som den samtida dansscenen.

”Under gemensamma träffar har vi reflekterat kring våra konstuttryck och temat romersk mytologi. Gudinnan Fortuna som representerar ödet och lyckan inom romersk religion har fått influera våra verk på olika sätt. Med slumpens kraft i tankarna har våra verk skapats utifrån denna idé och form av personifiering av ödet, eller fått visat sig som spår i vårt redan existerande konstnärliga utövande. Skapandeprocesser har skett med slumpens agerande som teknik, och personliga känslor av ensamhet, ilska och skönhet uttrycks på duk eller i rörelse”, skriver utställarna.

Missade du livesändningen eller har du inte har möjlighet att besöka galleriet kan du se en video av utställningen Fortuna ovan.

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in