Fem sätt att få ditt barn att sova bättre under en värmebölja

Av på 17 juli, 2021

Sommartid är en bra tid på många sätt, med semester, sovmorgnar och strandhäng. Men värmen kan göra det svårt att njuta av sommaren, särskilt för de yngsta i familjen. Juni 2021 var exempelvis den varmaste junimånaden i Sverige sedan 1947* vilket kan påverka sömnen. Spädbarn är mer mottagliga för värmeslag än äldre barn och vuxna, så därför är det viktigt att vara försiktig med spädbarn i varmt väder.

– Spädbarn kan inte kontrollera sin kroppstemperatur som vi vuxna kan, och de har inget sätt att hjälpa sig själva eller kommunicera till oss vad de behöver. Det är därför det är mycket viktigt att vi hjälper dem att hålla en bra kroppstemperatur under sommaren. Att klä dem i lätta lager för dagen så att du kan ta av kläder om det blir varmt ute är ett bra tips. Se också till att alltid ha vatten tillgängligt för att spraya dem försiktigt med, eller fläkta dem för att hålla kroppstemperaturen på en normal nivå, säger Michelle Smith, Sömnexpert på Owlet

Värmen under dagen kan vara utmanande, men precis som det är för oss vuxna, så kan det svåraste för barnet vara att sova ordentligt under en värmebölja.

– Spädbarns sömn påverkas av miljön runt dem. Precis som det är för oss vuxna kan värmen göra det svårt att somna och det kan störa kvaliteten på sömnen vi får. Spädbarn behöver mycket sömn och en vaken och trött baby innebär även trötta och stressade föräldrar. Men det finns några tips man kan ta till sig för att hjälpa sitt barn att sova bättre, säger Michelle Smith.

Föräldratech-varumärket Owlet har lång erfarenhet av att hjälpa föräldrar att hålla koll på deras barns välbefinnande medan de sover. Nu har Owlet listat sina fem bästa tips på hur föräldrar kan hjälpa sina barn att sova bättre i värmen.

Owlets fem tips om hur du kan hjälpa ditt barn att sova under en värmebölja:

  • Ett svalkande bad kan hjälpa din baby före läggdags. Som det är för oss vuxna kan kallt vatten hjälpa mot värmen och sänka vår kroppstemperatur. Vattnet ska vara något svalare än under ett normalt bad, men inte kallt, eftersom barn också är känsliga för kyla. Se också till att du stannar i skuggan på dagtid för att undvika överhettning.
  • Lämna lite utrymme i sängen. Ta bort alla tyger som kan skapa värme och byt ut täcken mot en lättare filt. Kom ihåg att ingenting ska ligga i sängen med barnet, oavsett årstid. Se till att rummet inte är för kallt men håller en normal nivå. Om sovrummet är väldigt varmt kan du överväga att flytta ditt barns spjälsäng till ett svalare rum i huset.
  • Välj lätta kläder och sängkläder, helst i naturliga material som bomull och siden. Silkefibrer andas, vilket hjälper till att hålla kroppen kall på sommaren och varm på vintern. En pyjamas eller sängkläder i siden kan hjälpa ditt barn att hålla sig sval på natten. Du kan också låta barnet sova i bara en blöja.
  • Håll barnet återfuktat. Precis som resten av oss behöver spädbarn mer vätska när det är varmt ute. Öka antalet matningar något när det är varmt. Din bebis kommer troligen att visa dig att den vill ha mer mat. Så länge barnet är vaket och sitt vanliga jag behöver du inte oroa dig. Om energinivån eller antalet blöta blöjor minskar är ditt barn troligen uttorkat.
  • Håll dina rutiner. Bra sömnrutiner hjälper alltid, även när det är varmt ute. Din bebis känner igen mönster som är bekanta och kan därför lättare somna eftersom de vet att det är vad som ska hända. Försök att hålla dina rutiner så mycket som möjligt, även när du är på semester.

* https: //www.dn.se/sverige/rekordvarm-juni-i-sodra-sverige

Om Owlet:

Owlet Baby Care grundades av ett team föräldrar 2012. Owlets uppdrag är att ge föräldrar rätt information vid rätt tidpunkt, ge dem mer lugn och hjälpa dem att hitta mer glädje i sin föräldraresa. Owlets digitala föräldraplattform syftar till att ge föräldrar realtidsdata och insikter för att hjälpa dem att känna sig mer lugna och självsäkra. Owlet tycker att alla föräldrar förtjänar att få känna sig lugna lugn och utvilad. Owlet tror också att varje barn förtjänar att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv och arbetar för att utveckla produkter för att underlätta det.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Owlet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in