Fem smarta tvätthacks för rena kläder

Av på 3 juni, 2021

Ättiksprit mot svettlukt och sura odörer, rätt dosering och bikarbonat. Det är några av LG:s tips för att bli proffs på rena kläder. Flera av företagets tvättmaskiner är utrustade med ezDispense, automatisk tvättmedelsdosering, som möjliggör ett mer hållbart tvättande. 

Miljö och hållbarhet står högt upp på priolistan för många svenskar. När det kommer till att tvätta kläder är det minst lika viktigt att tänka på miljö och hållbarhet som när du sorterar sopor, köper mat eller utför andra vardagsbestyr. Elektroniktillverkaren LG har sammanställt sina bästa tips på hur du tvättar kläder på bästa sätt. Här listas de smartaste knepen som dessutom är snälla mot miljön.

1. Ättiksprit = odörers värsta fiende

Skippa sköljmedlet och välj ättiksprit istället. Ättiksprit tar effektivt bort dålig lukt men fungerar också som mjukgörande medel för kläder. Det är dessutom betydligt snällare mot miljön än sköljmedel som är en riktig kemikaliebomb. Det allra bästa? Ättikspriten rengör tvättmaskinen samtidigt som den rengör kläderna som tvättas. 1–2 msk ättika i sköljmedelsfacket blir lagom för en full maskin.

2. Bikarbonat till mer än bakning

Svettfläckar eller gula lakan? Fläckborttagningsmedel är kanske den första idén på lösning, men ibland kan medlet vara så starkt att kläderna riskerar att förstöras. Satsa istället på naturliga produkter som bikarbonat och citron. Tillsammans skapar de en naturlig blekningseffekt som är skonsam mot både miljön och material. Blanda ihop ingredienserna och låt vittvätten ligga i ett bad för att få bort missfärgningar och fläckar.

3. Fyll maskinen rätt

Ett av de mest simpla men ack så smarta knepen är faktiskt att fylla tvättmaskinen rätt. En till hälften fylld tvättmaskin innebär slöseri med energi och vatten, medan en överfull maskinkan leda till att tvätten inte blir ren. De flesta maskiner har en viktangivning.En bra tumregel är annars att fylla maskinen till 80 procent. Då får vattnet utrymme att slungas runt och kläderna blir lättarerena.

4. Släng i en torr handduk i torktumlaren

För att få tvätten torr extra snabbt kan du lägga i en ren och torr handduk i torktumlaren tillsammans med den blöta tvätten – på så sätt blir tvätten torr på nolltid. Glöm inte heller att centrifugera din tvätt, då går torkningen ännu fortare och det är dessutom mer miljövänligt än att köra torktumlaren på det längsta programmet.

5. Dosera rätt

Tvätta kläderna när de faktiskt är smutsiga och följ instruktionerna på tvättmedelsförpackningen – att dosera mer än anvisat kommer inte göra tvätten renare. För mycket tvättmedel har flera negativa effekter förutom att det inte är snällt mot natur och miljö. Överdosering kan leda till allergiska besvär och hudirritationer men även skapa vita fläckar och ränder eftersom tvättmedlet inte sköljs ur ordentligt utan blir kvar i kläderna.

– Att välja en tvättmaskin med automatisk dosering underlättar inte bara för miljön utan även för användaren. Det är en naturlig och självklar lösning i dagens tvättmaskiner som i allt större utsträckning blir allt smartare. Tvätthacks låter kanske tråkigt, men tänk vad mycket mer hållbart och hygieniskt tvättandet blir i slutändan, säger Mats Haglund, produktspecialist för vitvaror på LG.

I LG:s tvättmaskiner med ezDispense kan du dessutom utnyttjasköljmedelfacket för tvättmedel, vilket innebär färre påfyllningar som är mer skonsamt mot miljön.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: LG Electronics

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in