Fem tips mot löss när skolan börjar

By on 16 augusti, 2017

Huvudlöss är som mest aktiva på sommaren och i samband med skolstart är det allt fler som drabbas, på 1177.se kan du läsa mer och se ett bildspel om hur du bäst luskammar ditt barn.

– En vanlig missuppfattning är att huvudlöss har med dålig hygien att göra. Det stämmer inte. De sprids genom kontakt hår mot hår. Ett bra tips för att upptäcka lössen är att kamma huvudet över ett vitt papper, eller en spegel, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.

Fem tips mot löss:

1. Finkamma barnen med en luskam och behandla de som har levande löss innan skolan börjar efter ett längre lov. Det är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.

2. Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget.

3. Leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De kan vara lättare att upptäcka än själva lössen. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.

4. Kombinera luskamning med behandling. Det är bara om du har upptäckt levande löss som du ska behandla med något medel. Rådgör med barnavårdscentralen eller en vårdcentral innan du behandlar barn under två år.

5. Fortsätt att luskamma håret noggrant två till tre gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen. Det gör du för att vara säker på att lössen verkligen försvunnit. Personer i omgivningen bör finkamma sig lika länge, för att vara säkra på inte de också har fått löss.

Om du har provat olika behandlingar men fortsätter att hitta levande löss kan du kontakta BVC, skolsköterskan eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login