”Fika-utflykter” visar vägen till natur och kultur i Bergslagen

Av på 19 mars, 2021

Monica Lehn Domnick och Jörgen Domnick visar vägen till natur- och kulturmiljöer i Bergslagen genom sina ”fika-utflykter” som Monica dokumenterar i ord, bilder och filmer på Facebook och Instagram. Och när allt fler söker sig ut i naturen för att umgås Corona-säkert utomhus är det många som följer och uppskattar utflyktstipsen.

Monica Lehn Domnick är konstnär och kreatör i Lindesberg som bland annat sedan 2005 kommenterar aktuella händelser på sitt sätt på ”Runstenen”. Sedan några år tillbaka är hon pensionär och hade planer när maken Jörgen Domnick gick i pension i början av 2020.

Monica och Jörgen på toppen av Erikaberget (naturreservat) i Nyhyttan, Nora kommun. Där nere/bakom syns Rastälvsdalen.

Tanken var att de tillsammans skulle besöka konsthallar, museer, teatrar, biografer och konserter. Men då kom pandemin med alla restriktioner – och planerna fick ändras och Corona-anpassas. Sedan dess har de gjort ”fika-utflykter” i Bergslagen näst intill dagligen (när det har passat) till ett stort antal natur- och kulturmiljöer i Bergslagen – såväl kända som mindre kända i Örebro och Västmanlands län.

”En spännande, intressant och hälsosam möjlighet att lära känna Bergslagen och vår hembygd på ett sätt som nog inte hade varit aktuellt utan pandemin”, menar Monica som tipsar om ”Där eldarna dånade” – en bok som berättar hur Bergslagens historia format det samhälle vi lever och arbetar i här i Bergslagen idag.

Många kulturmiljöer och naturreservat i Örebro län
Bara i Örebro län finns 287 naturreservat, två nationalparker och ett naturvårdsområde – varav 35 naturreservat i Lindesbergs kommun. ”Många känner vi till sedan tidigare – men det har också blivit en hel del platser som var okända för oss både i och utanför Lindesbergs kommun”, berättar Monica.

Kulturmiljöer i Lindesbergs kommun: Fellingsbro kyrka och sockencentrum; Gamla Sundsbron; Guldsmedshyttans kyrka; Löa hytta, såg och kvarn; Siggebohyttans bergsmansgård; Skulsta röse; Stripa gruva; Yxe gamla skola; Österhammars kanal.

Naturreservat i Lindesbergs kommun: Balsta; Bastviken; Dragtjärn; Forsåns mader; Garpbäcken; Getapulien; Gränseskogen; Grönbo; Gäddtjärn; Helgedomen; Hällabomossen; Hökaberget; Kapellet; Knattorpsmossen; Kofallet; Krontallen; Köttsala; Lejakärret; Liaskogen; Liljekonvaljholmen; Lilla Korslången; Långa tjärnarna; Malingsbo Kloten (naturvårdsområde); Munkhyttan (kommunalt reservat); Mårdshytte kalkskog; Norrbyhammar; Notkojudden (kommunalt reservat); Näset (kommunalt reservat); Råsvalen; Spångabäcken; Stora Andsjöberget; Stora Knattorpsmossen; Tempelbacken (kommunalt reservat); Valsjöheden; Valsjötjärnen.

Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in