Film- och diskussionskväll till minne av Förintelsen

By on 24 januari, 2023
Arkivbild

Förintelsens minnesdag infaller varje år den 27 januari. För att uppmärksamma detta bjuder Fellingsbro folkhögskola, Region Örebro län och Bio Roxy in till en diskussions- och filmkväll på Bio Roxy den 26 januari med start klockan 18.00.

Fellingsbro folkhögskola har uppmärksammat Förintelsens minnesdag sedan millennieskiftet, med inspiration av boken Om detta må ni berätta som publicerades första gången 1998. Skolan har genom åren bjudit in förintelseöverlevare som Hédi Fried, Livia Fränkel, Tobias Rawet, Jakob Ringart, Dina och Jovan Rajs samt Mietek Grocher.

– Snart finns det inga förintelseöverlevare kvar som kan berätta om de hemskheter Europas judar, romer, homosexuella med flera utsattes för under nazisternas skräckvälde. Då är det vår uppgift som samhällsmedborgare att se till att vi inte glömmer, säger Torkel Freed, rektor Fellingsbro folkhögskola.

Idén med träffen är att minnas förintelsens offer och att folkbilda för tolerans, demokrati och historiekunskap. Under kvällen kommer Jonas F Ludvigsson, barnläkare och årets Örebroare 2022, Henrik Arnstad, historiker och författare med inriktning på fascism och Torkel Freed, rektor vid Fellingsbro folkhögskola att tala.

– Skolan ordnar också sedan 2006 med jämna mellanrum, i samarbete med Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), resor till Förintelsens platser i Polen. 2013 genomfördes en sådan resa för all personal på skolan. Kvällen är öppen för alla, det är gratis deltagande och ingen föranmälan krävs. Salongen rymmer 139 platser och teckenspråkstolkar finns på plats, avslutar Torkel Freed, rektor Fellingsbro folkhögskola.

Om filmen Wannsee 1942

Wannsee 1942 utspelar sig den 20 januari 1942 då en samling officerare och statstjänstemän i Tyskland samlades vid Wannseesjön utanför Berlin på inbjudan av Reinhard Heydrich. På dagordningen fanns endast en punkt: ”Den slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Filmen är baserad på de historiska dokument som lämnades kvar.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login