Filmaren Nina Hedenius i Löa får Dan Andersson-priset 2021

Av på 9 april, 2021
Arkivbild.

Dan Andersson-sällskapet ger 2021 års Dan Andersson-pris till filmaren Nina Hedenius (Löa) med motiveringen: “Nina Hedenius är en lågmäld agitator som ristar runor när andra klottrar med sprayfärg”. Dan Andersson-priset instiftades 1963 och har sedan dess delats ut årligen av Dan Andersson-sällskapet.

Presentationen av pristagarna sker alltid på Dan Anderssons födelsedag 6 april. Utdelningen av priset är planerat till 7 augusti när Dan Andersson-veckan traditionsenligt avslutas med Luossafesten i Skattlösberg i Grangärde finnmark. Under veckan utdelas också Parlingpriset, som Nina Hedenius för övrigt fick 2005.

Motiveringen till att filmarens Nina Hedenius – som bland annat gett oss filmerna Gubben i stugan och nu senast Sång till Bergslagen – får Dan Andersson-priser lyder:

“Humlans vinglande flykt, kons idisslande och björkved som flammar upp i spisen. Allt det enkla, det som utgör vardagen, kan bli sprängfyllt berättarstoff i hennes filmer. Ett snöfall blir ett snötäcke, blir en snödriva och till sist en rännil frammanad av en oemotståndlig dagsmeja. Glesbygden blir en stillsam arena för tidens gladiatorer – Utveckling och Framsteg. Nina Hedenius är en lågmäld agitator som ristar runor när andra klottrar med sprayfärg.”

Dan Andersson-sällskapet har nu en egen kanal på YouTube. Ambitionen är att samla och presentera Dans dikter och sånger samt annat relaterat till Dan. Där samlas i olika spellistor också (i stort sett) alla tolkningar av Dans visor och dikter som finns utlagda på YouTube. Det gör det lättare att hitta det man söker, och visar också på det enorma intresse som finns för Dans efterlämnade verk.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in