Finsk film för alla avslutar terminen för Lindesbergs Filmstudio

By on 1 december, 2021

Tisdag 7 december kl 19:00 avslutar Lindesbergs Filmstudio höstterminen med ”Marias paradis” i Lindesbergs Bio (Folkets Hus). Filmen visas som extra film i samarbete med Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde och är öppet och gratis för alla.

Filmen ”Marias paradis” är en fiktiv film baserad på verkliga personer och händelser kring Maria Åkerblom – en omstridd och motsägelsefull person. Karismatisk och manipulativ sektledare. Stark och svag på samma gång. Därför ville syskonen Anna, Kaisla och Pihla Viitala göra en film om henne tillsammans med regissören Zaida Bergroth (senast aktuell med filmen ”Tove” om Tove Jansson).

Det hela börjar 1927 då Maria Åkerblom och hennes anhängare gör en dramatisk avfärd från Karleby mot Helsingfors. De lämnar Österbotten för att Åkerblom har hamnat i trubbel med myndigheterna. I Villa Toivola i Helsingfors där rörelsen nu slår sig ner håller Maria nattliga predikningar i transliknande tillstånd. Hon ser sig som Guds sändebud och får anhängarna att donera allt de äger och till och med begå brott för hennes skull. En av Marias allra mest hängivna följare är den trofasta tonåringen Salome. Men vad gömmer sig egentligen bakom Marias magnetiska och tilldragande skal?

Lindesbergs kommun ingår i förvaltningsområdet för finska vilket innebär att kommunen särskilt ska värna om den nationella minoriteten sverigefinnar. Verksamheten samverkar med alla aktörer i kommunen, både internt och externt, där man kan tänkas göra nåt för att värna om det finska språket, kulturen eller rättigheter som 11,5% av Lindesbergs finskättade befolkning har. Samordnare är Airie Tervaniemi.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login