Fira en mer hållbar jul

Av på 16 december, 2021

I år vill svenskarna gärna fira en mer hållbar jul, vilket visar sig i en ny Sifo-undersökning som Kantar Public tagit fram på uppdrag av WWF. Julen är ju en riktig mat-högtid och när vi nu snart samlas runt välfyllda julbord vill Kung Markatta gärna bidra till en mer hållbar jul genom att inspirera med recept på veganskt julgodis och vegetariska rätter till julbordet, med våra ekologiska produkter som är KRAV- och Fairtrade-märkta.

Den goda nyheten är att Sifo-undersökningen visar att en klar majoritet (57%) av svenskarna säger att de kommer prioritera hållbar mat och minskat matsvinn på julbordet i år. Enligt undersökningen är varannan svensk beredd att göra förändringar i sin vardag för planetens skull, bland annat genom att köpa färre julklappar i år. Yngre människor mellan 18-29 år är de som i högst grad vill minska sina julklappsinköp. Många svenskar vill alltså ha en mer hållbar jul – vilken fantastisk julklapp!

Åtta av tio (84%) anser dessutom att det är viktigt att produkter som bidrar till avskogning av regnskog tas bort från svenska butiker och att de har en tydligare märkning/certifiering. Choklad och kakao är en av julens viktiga komponenter, såväl i julbaket som på gottebordet. WWF rekommenderar i första hand varianter som är KRAV-märkta, EU-ekologisk eller certifierad av Fairtrade, vilket Kung Markattas kakao är. Kung Markatta har också kokosolja, dadlar, hasselnötskräm och tahini som alltid är ekologiska – ett bra grundskafferi till julbaket. Varför inte ge bort en hemlagad, vegansk variant på chokladtryfflar i julklapp? Eller en ljuvlig no-bake tahini-fuge? Vi har samlat ett helt gäng recept på julgodis som gör julbaket mer hållbart här.

Kung Markatta har förstås också ett stort sortiment av ekologisk mat till julbordet, här bjuder vi på fem vegetariska tips för ett mer hållbart julbord:

  • Vegetarisk julskinka? Jajemän! Att griljera julkålrot, istället för den traditionella julskinkan, är supergott!
  • En rödbets- och grönkålspaj blir ett matigt tillskott bland jul-klassikerna
  • En vegetarisk variant på sill görs med aubergin – exempelvis denna vegetariska sill-varianten med mango och curry
  • Testa gärna en sötstark kålsallad med juliga smaker som tillbehör
  • Varför inte addera en grönkålspizza med oliver, brysselkål och rödbeta till julbordet? Ett välkommet inslag för både stora och små!

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Kung Markatta

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in