Fira in det nya året med bibehållen grannsämja

Av på 27 december, 2018
Svävande lyktor har blivit populära på senare år. För dessa gäller särskilda regler, om man vill släppa upp många lyktor eller en stor lykta.

Vinka av det gamla och välkomna det nya året, för många är nyårsafton synonymt med att avfyra fyrverkerier. Då är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller, viktigast att man måste vara 18 år för att få använda fyrverkerier och att de endast får skjutas under några få timmar på nyårsafton.

Användningen av fyrverkerier regleras i nationella lagar och med vissa lokala variationer. Enligt nationella föreskrifter måste man ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Man får bara skjuta fyrverkerier i tätbebyggda områden på vissa högtider, som exempelvis nyårsafton. I andra fall måste man söka tillstånd hos polisen. I de flesta kommuner i regionen är det tillåtet att avfyra raketer mellan klockan 18.00 på nyårsafton fram till klockan 02.00 på nyårsdagen.

När man skjuter raketer i ett bostadsområde, är det olagligt att göra det på ett ovarsamt sätt. Raketer ska skjutas upp mot himlen, där det inte finns några föremål i vägen.

– Rent hyresrättsligt skulle jag säga att man som hyresgäst bör iaktta försiktighet vid användning av fyrverkerier och se till så att de som bor i omgivningen inte utsätts för några störningar, säger Håkan Forsman, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle.

Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet endast är en bieffekt är de tillåtna. Men om man vill skjuta upp en raket som väger mer än 500 gram, krävs tillstånd av Transportstyrelsen. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Svävande lyktor har blivit populära på senare år. För dessa gäller särskilda regler, om man vill släppa upp många lyktor eller en stor lykta. Om man vill släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång eller flera stora svävande lyktor, 100 centimeter höga lyktor eller högre, krävs tillstånd av Transportstyrelsen. Om platsen för uppsläppet ligger 10 kilometer eller närmare en flygplats, måste man kontakta den flygplatsen i god tid innan man planerar att släppa upp lyktorna.

Fakta:

  • Från och med 1 november i år är det omöjligt att köpa enbart smällare i Sverige. I fortsättningen kommer smällare bara att ingå i paket tillsammans med minst fem andra sorters fyrverkeripjäser.
  • På det viset hoppas Sprängämnesinspektionen kunna begränsa okynnessmällandet.
  • Beslutet fattades efter livliga debatter i samband med de stora smällarhelgerna kring nyår och påsk. I våras resulterade debatten bland annat i nio riksdagsmotioner om smällare från ledamöter i olika partier.

Bara en knall

  • Smällare skiljer sig från andra fyrverkeriartiklar genom att de bara har en knalleffekt. Andra fyrverkeripjäser ger mer: färg, ljus, rörelse och oftast dessutom ljudeffekter.
  • Med de nya reglerna får smällarna i fyrverkeripaketen innehålla högst 65 gram pyroteknisk sats och de måste innehålla minst 65 gram pyroteknisk sats i form av andra sorters fyrverkerier. Ett paket får maximalt innehålla 100 stycken smällare.
  • Det är importörerna som ska packa de nya fyrverkerisatserna. Sprängämnesinspektionen kommer inte att acceptera att återförsäljare själva packar dem.
  • Satserna får inte innehålla så kallade 1- eller 3-öressmällare, enligt ett beslut som fattades i somras. Även smatterband som är uppbyggda av sådana smällare är numera förbjudna.
  • Man måste vara över 18 år för att köpa tyngre fyrverkerier. Om paketen bara består av lättare fyrverkerier och smällare, räcker det med att vara 15 år för att få köpa.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in