Fiskarnas rike – en föreläsningsturné med Martin Falklind

Av på 19 november, 2021

Nu ska hemligheterna upp till ytan! Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar tillsammans med lokala fiskeklubbar en föredragsturné i södra Sverige om våra svenska vatten. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. Nyligen visade SVT hans unika filmtrilogi där tittaren togs med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav – Fiskarnas Rike.

Nu kommer Martin och visar filmklippen tittarna inte fick se på TV, han berättar om det spännande arbetet bakom kulisserna och vad teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten. Publiken ges möjlighet att ställa frågor och engagera sig i lokala vatten- och fiskefrågor då studieförbundet Studiefrämjandet och de lokala sportfiskeklubbarna är på plats.

Goda exempel ger hopp

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och lekplatser hindras.

Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men Martin visar också exempel på att negativa trender går att vända.

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind.

– Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins föredrag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken.

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind.

Från TV-soffan till lokalt engagemang

Studiefrämjandet och Sportfiskarna vill med föreläsningarna skapa möjligheter att ta publikens engagemang vidare. Båda organisationerna arbetar för hållbart fiske och kan hjälpa människor att lära sig mer, organisera sig och bidra till lokal förändring, bland annat kan vi stötta ideella krafters arbete med att restaurera av vattenmiljöer. Vi omvandlar engagemang till praktisk handling men öppnar också upp för samtal om klimat- och miljöfrågor i ett lokalt perspektiv.

Ni har möjlighet att möta Martin Falklind och besöka våra föreläsningar när han kommer till Örebro Torsdag 2 December 2021, Örebro Universitet, Hörsal L1 i Långhuset.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa Studiefrämjandet
Anmälan via Studiefrämjandets hemsida.
Därefter förskottsbetalning 120 kr per person via Swisch till nummer 123 007 68 36 (Studiefrämjandet Örebro-Värmland). Skriv ”Fiskarnas Rike Örebro” som meddelande vid swischbetalningen. Efter att vi mottagit din betalning får du en digital biljett till den mejladress du uppgett vid anmälan. Detta är din inträdesbiljett och ska visas upp vid entrén.
Anmälan är bindande. Sista anmälningsdag 26 november 2021.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in