Fixa kungliga stilen med möbler från Blocket

Av på 13 mars, 2021

Harry och Meghans livesända intervju med Oprah sågs av mer än en halv miljon svenskar. Nu kommer signaler på att tittarna börjat leta efter de utemöbler som prinsparet satt på under intervjun. Originalen som kostar över 5000 kronor är redan slut överallt, men den händige kan komma långt med ett Blocket-fynd och lite färg.

– Möbler i rotting, korg och konstrotting säljer bra på Blocket. Det kan vara svårt att hitta exakt dessa möbler men med färg som håller för utomhusbruk och lite nya textiler kan du ändå komma väldigt nära. Utemöbler i bambu och rotting syns regelbundet på Blocket och även exemplar som är lite naggade kan fixas till med rottingtråd på rulle, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Utemöbler är en populär kategori på Blocket. Så snart solen kikar fram och temperaturen stiger ökar trycket på utemöbler – det syns tydligt i sökningarna på Blocket. Hittills i år (1/1-10/3) har sökningarna på “utemöbler” ökat med 38 % jämfört med samma period förra året. Även sökningar efter trädgårdsmöbler och loungegrupper har hittills i år ökat stort jämfört med samma period förra året.

– Det här året är det nog många som vill kicka igång utomhussäsongen tidigare än vanligt. Vill man göra ett kap på utomhusmöbler är det hög tid att sätta upp en bevakning redan nu, innan alla andra också är på hugget, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

– Loungegrupper i rotting fortsätter vara populära, men vi ser också att klassiker som Grythyttan och Ikeas serie äpplarö är fortsatt populära. Dessutom ökar sökningarna på hammockar, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Under samma period har medianpriserna ökat med 3 %, till 1 550 kronor. Detta trots att det är 7 % fler annonser för utemöbler till salu i år.

I boken ”Bättre Begagnat” har Blocket samlat mängder av tips på hur begagnade prylar och möbler kan få ett nytt liv:

Så tar du hand om dina utemöbler
Utemöbler finns i en mängd olika material, vart och ett med särskilda krav på underhåll. Här har vi samlat skötselråd för rotting, pil och konstrotting.. Kanske köper du utemöbler som är lite slitna efter förra ägarens användande – eller så vill du fräscha upp dina utemöbler inför försäljning? Oavsett vilket är det en bra idé att se över utemöblerna inför den stundande utomhussäsongen.

Rotting och pil
I Sverige har vi flätat korgar, vaggor och stolar av pil sedan 1500-talet. Under senare delen av 1800-talet trängdes den inhemska pilen ut av billigare, importerad rotting. Det var också nu som korgmöbler på allvar blev på modet. Först som svartbetsade, nygotiska möbler med broderade prydnadstextilier och därefter som vitmålade möblemang på sommarverandor. Rotting- och pilmöbler ska stå under tak. De tål inte regn särskilt bra, men fukt är inga problem eftersom de luftigt flätade möblerna torkar snabbt. De passar därför bra på taktäckta verandor. Rotting- och pilmöbler behöver egentligen ingen skötsel. Det räcker med att torka av smuts med en lätt fuktad trasa.

Konstrotting
Vanligtvis har möbler av konstrotting ett skelett av aluminium och ett flätat yttre skikt av plasttråd. Plast må vara ett tveksamt material ur såväl klimat- som miljösynpunkt, men det värdesätts av många för att det i princip är underhållsfritt. Tvätta rent med milt såpvatten. Det är särskilt viktigt om möbeln står skuggigt, då det annars lätt kan angripas av svartmögel.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in