Fjäderfria kommuner 2022 i Örebro län

Av på 12 april, 2022
Arkivbild

Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 270 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år, det innebär att över 90 % av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2022. Tretton av dessa kommuner återfinns i Örebro län.

De färgglada fjädrarna som pyntas på flera håll under påsktider kommer från fåglar. Oftast handlar det om kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA under mycket problematiska förhållanden. Fjädrar i påskriset kan tyckas vara en liten fråga men det har stor betydelse eftersom kommuner köper in dem i stora volymer. Därför gör de kommuner som väljer bort fjädrarna stor skillnad för djuren.

Inför årets påskhelg väljer nästan alla kommuner bort fjädrarna från kommunens offentliga miljöer, där 270 av Sveriges kommuner uppger att de inte köper in påskfjädrar.

– Det är glädjande att nästan alla kommuner nu bidrar till ett minskat lidande för djuren genom att välja bort påskfjädrar i pyntet. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra påskpynt i djurvänliga material, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Fjäderfria listan är en del av Djurens Rätts undersökning Djurvänlig kommun, där samtliga av Sveriges kommuner har fått möjlighet att svara på frågor rörande maten i kommunerna, djurskyddskrav vid upphandling och skydd av djur kring högtider som påsk och valborg.

Tretton fjäderfria kommuner 2022 i Örebro län

 1. Askersund
 2. Degerfors
 3. Hallsberg
 4. Hallstahammar
 5. Hällefors
 6. Karlskoga
 7. Kumla
 8. Laxå
 9. Lekeberg
 10. Lindesberg
 11. Ljusnarsberg
 12. Nora
 13. Örebro

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Djurens Rätt

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in