Fjärde vaccinet mot covid-19 godkänt

Av på 12 mars, 2021

Ytterligare ett vaccin mot covid-19 har godkänts för personer från 18 år. Det nya vaccinet, som ges i en dos, väntas kunna börja levereras till Sverige under nästa månad.

Torsdagen den 11 mars, har ett fjärde vaccin godkänts av EU-kommissionen för användning i EU, utöver de tre som redan används. Vaccin från företaget Janssen är nu godkänt för användning på personer över 18 år.

Janssens vaccin ges i en dos, till skillnad från de tre tidigare vaccinerna som ges i två doser för att ge ett grundskydd mot covid-19. Det är ett så kallat virusvektorvaccin.

– Det är välkommet med ännu ett säkert och effektiv vaccin som skyddar mot covid-19, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera uppgifterna om antalet doser som väntas levereras framöver, så snart den informationen finns. Under april kommer cirka 229 000 doser av Janssens vaccin till Sverige, enligt EU-kommissionens prognos.

Vaccin skyddar liv och hälsa. Hittills har över en miljon genomförda vaccinationer mot covid-19 registrerats i det nationella vaccinationsregistret i Sverige.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in