Fler 65-plussare kvar inom vården

By on 26 maj, 2018
Arkivbild
Andelen vårdpersonal som arbetar efter 65 år har ökat kraftigt, men från en låg nivå. De flesta jobbar deltid eller på timmar. Barnmorskor ligger i topp, visar Dagens Samhälles analys.

I landstingen och regionerna har andelen anställda över 65 år ökat från drygt 1 procent 2005 till 5 procent förra året. Även 67-plussare har ökat kraftigt. Det visar personalstatistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som Dagens Samhälle bearbetat. Den omfattar både månads- och timavlönad personal i landstingen.

Barnmorskor är den yrkeskategori som ligger i topp. Där är andelen anställda som är över 65 år 7,5 procent. Tätt därefter följer läkare (7,4 procent) och biomedicinska analytiker (6,5 procent).

Det finns mycket att vinna på att den som orkar jobba efter 65 år också gör det. Inom välfärden finns mycket stora rekryteringsbehov, och en förlängning av pensionsåldern med två år skulle minska behovet med 50 000 anställda fram till 2026.

I en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle konstaterar fyra forskare att att befolkningen är mycket friskare än tidigare.

– Vi menar inte att alla orkar jobba längre, men det finns en stor sysselsättningsreserv i åldersgruppen 65–69 år, säger en av forskarna, Lisa Laun, till Dagens Samhälle.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login