Fler än någonsin söker yrkeshögskola

Av på 26 mars, 2021

Antalet sökande till landets yrkeshögskolor ökade kraftigt under 2020. På bara ett år har antalet behöriga sökande ökat med 31 procent enligt nya siffror från SCB. Populärast är apoteksteknikerutbildningen.

Idag presenterade SCB nya siffror som visar att antalet sökande till yrkeshögskolan fortsätter att öka. Antalet behöriga sökande till utbildningar med start 2020 var 69400. Detta innebär en ökning med ungefär 31 procent jämfört med året innan. Antalet behöriga sökande per plats uppgick till 2,0, vilket är en ökning från 1,8 året innan.

– Ökningen beror självklart delvis på pandemin. Fler än vanligt har varit i behov av omställning och karriärväxling och då är yrkeshögskolan ett attraktivt alternativ för den som letar efter en kort utbildning som leder till jobb. Samtidigt ska man komma ihåg att antalet sökande har ökat kraftigt flera år i rad så det här inte bara en konsekvens av krisen, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

De senaste årens utbyggnad av yrkeshögskolan har lett till fler utbildningsplatser runt om i hela landet. Under förra året gjordes dessutom en extra satsning 5000 extra utbildningsplatser med anledning av pandemin.

Eventuellt har pandemin även påverkat sökbeteendet. Numera är nämligen apotekstekniker den populäraste utbildningsinriktningen. 

En apotekstekniker ger råd och service till apotekskunder men lämnar inte ut receptbelagda mediciner. I yrkesrollen ingår att vägleda kunder vid val av allt från receptfria läkemedel till hygien- och hudvårdsproduktioner. Andra arbetsuppgifter är logistik och varuhantering, uppackning av leveranser av läkemedel och övriga produkter. Utbildningen tar 1,5 år och ges även på distans.  

De fem populäraste utbildningsinriktningarna inom yrkeshögskolan 2020 (sökande per plats)

  1. Apotekstekniker 14,7
  2. Lokförare 12,4
  3. Paralegal 9,2
  4. Utbildningar inom bank och försäkring 9,0
  5. Löneadministratör 8,5
    (avser endast inriktningar med fler än 100 platser)

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in