Fler byter mäklare när bostaden inte blir såld

By on 29 november, 2022
Foto: Booli

På en bostadsmarknad som har bromsat in de senaste månaderna står nu rekordmånga objekt osålda*. Detta kan innebära en ekonomisk påfrestning för hushållen, inte minst för den som köpt ny bostad innan den befintliga sålts. För att komma framåt i processen med att få bostaden såld kan det då vara värdefullt att se över hur man valt mäklare för uppdraget, och fler säljare väljer nu även att byta mäklare.

Ny statistik från mäklarguiden och jämförelsetjänsten Hittamäklare och bostadssajten Booli visar på en uppåtgående trend när det kommer till benägenheten att byta mäklare under en och samma bostadsaffär. Under perioden första maj till slutet av november i år hade andelen som bytt mäklare fördubblats jämfört med i fjol**.

– Även om siffrorna släpar så ser vi redan nu att man i högre grad än tidigare väljer att byta mäklare under en och samma försäljning jämfört med tidigare år. Ibland kan det röra sig om att mäklaren inte har skött sitt juridiska uppdrag, men andra gånger kanske man bara har hamnat med någon som inte är bäst lämpad för uppdraget. Det har blivit viktigare att välja rätt när marknaden är trögare och många hör av sig till oss för att få hjälp med urvalet, säger Michaela Stany, Marknads- och kommunikationsansvarig hos Hittamäklare.

För den som både ska sälja och köpa nytt kan det innebära problem med finansieringen – om man inte gjort detta i just den ordningen. En del banker vill att man har sålt innan man lånar till det nya boendet. Har man köpt först och sedan inte får den befintliga bostaden såld kan det leda till att man behöver dra sig ur köpet och därmed begå avtalsbrott – vilket i värsta fall kan innebära skadeståndsskyldighet.

Mäklarens agerande i samband med bostadsförsäljningen kan således ha stora konsekvenser för den som säljer. Att sälja sin bostad handlar om ett stort ekonomiskt engagemang, och kan samtidigt innebära en känslomässig påfrestning. Kommer man fram till att byta mäklare för uppdraget ska man läsa de villkor för uppsägning som står i förmedlingsuppdraget, tecknat mellan mäklare och säljare. I de flesta fall kan avtalet sägas upp utan kostnad när ensamrätten har löpt ut.

– Mäklarkåren är inte en homogen grupp, utan olika personer är bra på olika saker – det är viktigt att ha den utgångspunkten och framförallt att jämföra! Känner man på sig att man inte gjort ett så välgrundat val och nu står med sin bostad osåld kan det vara läge att kolla upp sitt förmedlingsuppdrag med den mäklare man har och kanske välja att avsluta det, för att istället välja en som är bättre lämpad, säger Michaela Stany.

*Källa: Booli 2022
*Antal bostäder i procent som legat ute till försäljning med mer än en mäklare under perioden 2021-05-01 – 2021-10-31: 474 av 59795, 0,79 %. Antal bostäder i procent som legat ute till försäljning med mer än en mäklare under perioden 2022- 05-01 – 2022-11-22: 921 av 70081 bostäder till salu, 1,31 %.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Booli

You must be logged in to post a comment Login