Fler kontroller ska minska fuskåkandet

By on 6 oktober, 2022
Arkivbild

Fler kontroller ska minska fuskåkandet inom kollektivtrafiken, det ska bli svårare att undkomma upptäckt för den som åker med Länstrafikens bussar utan att ha köpt biljett. Det menar samhällsbyggnadsnämnden som i dag fattade beslut om att på sikt utöka antalet biljettkontroller.

Den som vill åka kollektivt med Länstrafiken måste betala för sin resa. Men det är inte alla som ställer upp på detta och det händer att resenärer åker med bussarna utan att göra rätt för sig. En del av dessa resenärer upptäcks i slumpvisa biljettkontroller men i och med nämndens beslut om att genomföra tre gånger så många kontroller som i dag finns en förhoppning om att minska antalet fuskresor.

– Vår bedömning är att fler kontrollanter ute i trafiken leder dels till att fler känner sig manade att betala, dels till att vi kan upptäcka fler som reser utan att ha löst biljett, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I dag genomförs cirka 10 000 biljettkontroller varje månad vilket brukar resultera i cirka 200 tilläggsavgifter. Tolv gånger per år genomförs så kallade storkontroller då cirka 1 100 resenärer kontrolleras och cirka 50 tilläggsavgifter delas ut.

– De allra flesta betalar förstås men att vi redan nu fångar upp så pass många som väljer att resa utan biljett visar att betalningsviljan är varierande hos våra resenärer. Genom att tredubbla antalet kontroller visar vi att vi inte tolererar fuskåkande, säger Nina Höijer.

Dagens beslut innebär att biljettkontrollverksamheten ska påbörja en upphandling av ett nytt avtal för utförande av biljettkontroller inom kollektivtrafiken och att detta avtal ska finnas på plats den 1 januari år 2024.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login