Fler laddar när fler kör laddbart – ketchupeffekt i Lindesberg

By on 18 januari, 2022
Foto: Linde energi

Antalet laddbara fordon i Örebro län ökade till 5 190 stycken förra året. Att allt fler väljer att köra elbil och andra laddbara fordon syns även när kommunägda Linde energi summerar laddningen i kommunens publika nätverk. Under 2021 laddades totalt 38 857 kilowattimmar förnybar energi i det publika nätverket – en ökning med hela 138 procent jämfört med året innan.

Sommaren 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs kommun. Sedan dess har trenden varit tydlig. Såväl antalet laddbara fordon som rullar på vägarna, som laddningen i det publika nätverket har ökat stadigt för varje år.

– Vi var tidiga på bollen och har ett väl utbyggt publikt laddnätverk i Lindesbergs kommun. Vår uppgift är att ge förutsättningar för gemene man att göra medvetna och hållbara val. Det ska vara enkelt att välja elbil i Lindesbergs kommun, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Den mest populära laddstationen är fortsatt snabbladdaren vid Enelly’s, vid handelsplatsen i anslutning till mellersta infarten till Lindesberg. Snabbladdaren har en effekt på 50 kW, vilket innebär att du kan ladda en elbil på cirka 30 minuter beroende på batteristorlek.

Förutom laddstationerna i centrala Lindesberg, syns en tydlig ökning i antalet laddningar vid både Frövi järnvägsstation och rastplatsen på Bergsvägen i Fellingsbro.

Så stor är ökningen – trenden tydlig

Ökningen i antalet laddbara fordon och laddningen i Lindesbergs publika nätverk går hand i hand. Totalt fanns 5 190 laddbara fordon i Örebro län i december 2021 (2 661, december 2020), varav 322 återfinns i Lindesbergs kommun (188, december 2020). Detta enligt statistik från elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

Laddbara fordon i Lindesbergs kommun, 2013-2021.

Totalt laddades 38 857 kilowattimmar (kWh) i kommunens publika nätverk under förra året – en ökning med 138 procent jämfört med år 2020.

– Tidigare har vi sett en hyfsat jämn ökning från år till år, men i takt med ett ökat utbud av laddbara fordon, högre bränslepriser och incitament att köra laddbart har vi fått lite av en ketchupeffekt under året – och den effekten kommer förmodligen hålla i sig och bli ännu mer tydlig de närmaste åren, spår Jens Isemo.

Laddade kWh i Lindesbergs kommuns publika laddnätverk, 2019-2021.

– Att andelen laddade kilowattimmar i det publika nätverket ökar kan både tillskrivas arbetspendling, men även att fler väljer att svemestra. Snabbladdaren vid Enelly’s ligger strategiskt bra till för den som behöver sträcka på benen längs med vägen. Sedan har Lindesberg en vacker stadskärna med Lindesjön och strandpromenaden som härliga oaser, vilket vi tror att fler kommer att upptäcka och som därmed kommer att bidra till en än mer ökad användning av laddstationerna i stadens centrala delar, framhäver Jens Isemo avslutningsvis.

Örebro läns bäst utbyggda laddinfrastruktur – en gemensam satsning

Lindesbergs kommun erbjuder i dagsläget Örebro läns bästa utbygga laddinfrastruktur. Satsningen på laddstationer är en långsiktig investering där Lindesbergs kommun, Linde energi och det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB samverkat. Laddstationerna i kommunen har satts upp i samarbete med Mer, tidigare Bee. Stationerna ingår i Mer’s rikstäckande publika laddnätverk i Sverige och Norge och kan användas av alla laddbara bilar på marknaden.

Samtliga 32 laddplatser i Lindesbergs kommun hittar du via lindeenergi.se.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login