Fler och fler grillar vegetariskt

By on 29 mars, 2022

Halloumi- och grönsakspett, helgrillad blomkål eller grillad pumpa? Detta är bara några av Bluegaz mest populära grillrecept. Grillföretaget märker tydligt hur intresset för att grilla vego har ökat de senaste åren.

Att vegetarisk mat blivit alltmer populärt i Sverige under de senaste åren har få kunnat missa. Redan under 2020 uppgav Ekonomibyrån att försäljningen av vegetarisk mat ökat med hela 40% hos mathandlare. Enligt Axfods Vegobarometern 2022 så ökar inte bara vegetarianer och veganer i Sverige, utan även antalet flexitarianer. Så benämns de som fortfarande äter kött men väljer att ha vegetarisk mat som bas, en grupp som ökat för sjätte året i rad.

Helgrillad blomkål på grillen med aubergine.

Fler kunder efterfrågar vegetariska grillrecept

Att svenskar visar mer intresse för vegetarisk mat påverkar även vad de väljer att lägga på grillen, menar Isabella Kron som är e-handelschef på grillföretaget Bluegaz. Enligt Google ökade antalet sökningar på orden “vegetariska grillrecept” och “vegansk grillning” under åren 2018, 2019 till 2020, även om sökningarna avtog något under 2021 så är intresset fortsatt högt. Dessa förfrågningar gjorde att Bluegaz redan under 2020 anställde en vegansk matbloggare för att skapa fler gröna grillrecept till deras hemsida och sociala medier.

-Som grillföretag är det viktigt att kunna erbjuda grillrecept som är både goda och inspirerande men även passar den nya matnormen vi ser i Sverige, säger Isabella Kron.

Grillad spetskål med rostade pumpakärnor och örtdressing.

Vegansk mat är något som ökat stort de senaste åren och trenden håller i sig, enligt Anna Jonasson, matbloggare och chefredaktör på Sporthälsa. Enligt henne behöver man inte bli helvegan för att testa vegansk mat på grillen, utan det går utmärkt att kombinera med den mer traditionella typen av grillning:
-Att komplettera grillningen av klassiskt kött eller kyckling med exempelvis halloumi och grönsaker skapar en mer enhetlig måltid som uppskattas av hela sällskapet, säger Anna.
Anna Jonasson tillhör därmed den växande skara som äter mer vegetariskt utan att nödvändningsvis ge upp köttet helt. Ett förhållningssätt som ökar varje år hos fler svenskar, enligt Vegobarometern.

Flexitarianer i Sverige ökar varje år.

Bluegaz VD Åke Bergkvist anser att intresset för vegetariska grillrecept inte bara lär leda till förbättrad hälsa hos många svenskar utan även ett sätt att minska vår klimatpåverkan.

– Det är en win-win: Kunderna lär sig att skapa riktigt goda grejer på grillen utan kött, vilket lång sikt även är något som kommer gynna planeten och klimatmålen med, säger Åke Bergkvist.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Bluegaz.se

You must be logged in to post a comment Login