- Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
- Ta ansvar i midsommartrafiken
- Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
- Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
- ”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
- Testa något nytt ta båten till badplatsen
- ÖrebroBostäder säljer fastigheten Tunnbindaren 18
- Terapidjur skapar glädje och trygghet på Karlskogas äldreboenden
- Ny barnbok sätter Degerfors på kartan
- Förskolan Solberga i Askersund invigd
Flest allvarliga trafikolyckor i juni expertens tre råd för att öka säkerheten

Antalet svårt skadade och omkomna i trafiken ökar med 25 procent under de ljusa sommarmånaderna, och juni är den mörkaste trafikmånaden, visar ny statistik. Att köra lugnt är förstås viktigt, men du kan också förbereda bilen för att minska risken för olyckstillbud.
Magnus Fritz, bilservicechef på däck- och bilservicekedjan Vianor, delar med sig av tre viktiga åtgärder som många missar.
En ny analys av trafikolyckorna på svenska vägar de senaste 10 åren, 2015-2024, visar att antalet allvarliga olyckor ökar markant under sommaren. Detta trots att väglaget och sikten ofta är bättre än under vinterhalvåret.
Perioden maj-augusti registreras i genomsnitt 25 procent fler olycksdrabbade, svårt skadade eller omkomna i vägtrafiken. Den mörkaste trafikmånaden är juni, enligt data för tioårsperioden, med högst antal svårt skadade och omkomna. (Se statistik i faktaruta nedan.)
Därför är olyckor vanligare på sommaren
En viktig förklaring är att biltrafiken, samt antalet cyklister och fotgängare, ökar på sommaren, och att vägarbeten är vanligare. Samtidigt finns flera ofta underskattade faktorer som kan påverka både körförmågan och bilens stabilitet.
Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor, ger tre råd inför sommarens bilresor:
01. Rätt lufttryck i däcken – enkelt och avgörande
Många lastar bilen med hela familjen och extra packning, då är det extra viktigt att kontrollera däcktrycket:
— Däcken är bilens enda kontakt med vägen. När du kör med tung last behövs högre däcktryck. Annars ökar bromssträckan och bilen blir svårare att kontrollera, särskilt vid plötsliga manövrar, säger Magnus Fritz.
Rekommenderat tryck står vanligen på en dekal vid förardörren eller på tanklocket, om inget annat anges är en ökning med 0,2 bar en bra riktlinje. Kontrollera trycket när däcken är svala i början av resan, det kan göras gratis på många verkstäder eller tankställen.
— För lågt tryck försämrar både styrning och stabilitet, ökar bränsleförbrukningen och risken för punktering. Många glömmer att kolla trycket, trots att det är enkelt och gratis.
02. Hjulinställning – för en stabilare bil
Felaktig hjulinställning påverkar bilens vägegenskaper mer än många tror. Väggreppet blir sämre, bilen kan börja dra åt ena sidan och kännas instabil i kurvor. Den kan också bli svårare att manövrera vid en kraftig inbromsning.
— Fel hjulinställning är kanske den mest förbisedda säkerhetsrisken. Många bilförare vänjer sig vid en instabil körupplevelse och inser inte att en justering behövs. Men åtgärdar man problemet brukar de flesta märka stor skillnad. Bilen går rakare, känns stabilare och kräver mindre ansträngning bakom ratten. Komforten ökar för både förare och passagerare, säger Magnus Fritz.
Hjulinställning är inget man kan justera själv, det krävs expertis. Om man är osäker på om din bil är korrekt inställd, kan man kolla om däcken är ojämnt slitna eller boka en professionell kontroll.
Utöver säkerhetsaspekten påverkar en dålig hjulinställning även däckens livslängd och bränsleförbrukning:
— Däcken slits ojämnt, vilket kan få bilen att dra mer bränsle. Det är alltså både en säkerhets- och ekonomifråga.
03. AC – inte bara för komfortens skull
AC-systemet kräver regelbunden service för att fungera effektivt varma sommardagar. Många förare tror felaktigt att luftkonditioneringen ingår i den vanliga bilservicen, men det gör den ofta inte (till exempel påfyllning av köldmedium).
— När köldmediet börjar ta slut försämras effekten gradvis. Varma dagar kan det bli jobbigt, förarens fokus påverkas och därmed trafiksäkerheten. Att serva AC-systemet inför sommaren håller inte bara bilen sval och bekväm, det gör dig också piggare bakom ratten, säger Magnus Fritz.
Fler saker att se över innan du ger dig ut på vägarna
Det finns också andra faktorer att ha koll på innan bilen rullar ut på sommarvägarna:
- Mönsterdjup.
Enligt lag ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men greppet och säkerheten försämras avsevärt om däcken är så slitna. Om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter ökar risken för vattenplaning avsevärt. - Vätskor.
De viktigaste vätskorna att kontrollera är motorolja, bromsvätska, kylarvätska och spolarvätska. - Belysning:
Se till att alla lampor fungerar, inklusive strålkastare, bakljus, blinkers och bromsljus, så att du syns på vägen. - Sikt:
Håll insidan av vindrutan ren så att den inte immar igen. Kontrollera även att vindrutetorkarna är i gott skick, eftersom de ofta slits under vintern.
Så vanligt är det med trafikolyckor på sommaren
Vianors sammanställning av data från Transportstyrelsen för antalet svårt skadade och omkomna i vägtrafiken 2015-2024 i Sverige, visar att de allvarliga olyckorna ökar tydligt under sommarmånaderna maj-augusti. Februari och mars är de lugnaste månaderna.
Antalet svårt skadade samt omkomna i trafiken är i genomsnitt 185 personer (varav 20 omkomna) per månad under denna tioårsperiod. Perioden maj, juni, juli och augusti är genomsnittet i stället 231 personer (varav 25 omkomna) per månad – en ökning med 25 procent. Mörkaste trafikmånaden är juni, med 241 personer (varav 25 omkomna).
Sverige
Örebronyheter
Källa: Vianor
Related Posts
Latest News
-
Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
Betygsresultat för årskurs 9, visar att 77% av eleverna i...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ta ansvar i midsommartrafiken
Midsommar är årets största trafikhelg, torsdagen är en populär resdag...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
Hans och Mattias Wäcklén, ägare till Burbage Maskin AB, har...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
Ljusnarsbergs kommun har tecknat ett strategiskt partneravtal med AB Samarkand2015,...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
Den 30 juni avslutas den nationella polisoperationen Beta, och arbetet...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Två av tre har varit på midsommarfirande med för mycket alkohol
Två av tre har varit på ett midsommarfirande där det...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Tioårig grundskola från hösten 2028
Riksdagen har beslutat om lagändringarna i regeringens proposition, En tioårig...
- Posted juni 19, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login