Flexibilitet nyckeln till en mer jämställd och företagarvänlig föräldraförsäkring

By on 19 december, 2017

Igår presenterades utredningen om en modern föräldraförsäkring som haft i uppdraget att föreslå åtgärder för en mer jämställd föräldraförsäkring presenterats. Många av Företagarnas förslag har beaktats och det är positivt att utredningen arbetat för att underlätta för företagare att vara föräldralediga. Men förslaget om att utöka de reserverade dagarna med föräldrapenning från 90 till 151 riskerar att leda till negativa effekter för företagare och företagandet i Sverige.

Dagens föräldraförsäkring utgår helt och hållet utifrån anställningsnormen. Många företagande föräldrar har därför svårt att få ihop vardagslivet, och för en del är det så svårt att möjligheten att driva företaget vidare ofta sätts på prov. Det är positivt att utredningen föreslår steg mot en mer företagarvänlig föräldraförsäkring. Men ett utökat antal reserverade dagar riskerar att minska flexibiliteten, något som inte kommer att bidra till ökad jämställdhet bland föräldrar som driver företag:

– Att vara föräldraledig som företagare är till naturen svårt, och en ytterligare reservering av föräldrapenningen skulle försvåra det ytterligare. Förslaget riskerar att leda till att obetald ledighet hos den andra föräldern ökar, vilket varit fallet med den andra reserverade månaden i föräldraförsäkringen, säger Erik Gustaf Ageberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna.

Nästan en halv miljon sysselsatta i Sverige driver i dag egna företag, det är cirka tio procent av alla sysselsatta, vilket gör företagare till landets i särklass största yrkesgrupp. Ytterligare drygt 350 000 människor bedriver i dag näringsverksamhet vid sidan av sin anställning. Tillsammans motsvarar det fler än alla landets undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. I uttaget av föräldraledighet är dock skillnaden markant mellan anställda och företagare:

– Företagande föräldrar är föräldralediga i lägre utsträckning än föräldrar med anställning. Det gäller för både män och kvinnor som driver företag. I Företagarnas rapport Föräldrafällan framgår att endast fyra av tio kvinnor som är företagare är föräldralediga i mer än sex månader, jämfört med nio av tio kvinnor med anställning, fortsätter Erik Gustaf Ageberg.

Skillnaden i uttag är stor även bland män. Varannan man som är företagare är föräldraledig i högst en månad, jämfört med var tredje man med anställning. Särskilt lågt uttag har företagare som driver aktiebolag. Kvinnor som driver aktiebolag har i genomsnitt 33 föräldrapenningdagar färre än kvinnor med anställning. Därför efterfrågas en ökad flexibilitet i försäkringen som kan underlätta för företagare att kombinera företagande med familjeliv.

– Istället för att begränsa användandet av föräldrapenningen bör det skapas förbättrade möjligheter för företagare att utnyttja föräldrapenningen, det skulle i sig kan förbättra möjligheterna till ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen.Företagarna kan inte ställa sig bakom ett förslag där företagare tvingas välja mellan sitt företag eller sin familj, avslutar Erik Gustaf Ageberg.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login