FlixBus positiva till Sveriges första biogasdrivna långdistansbuss

Av på 11 oktober, 2021
Foto: Stina Ekelund

Den första juli i år tog FlixBus ytterligare ett steg mot en grönare framtid genom att introducera Sveriges första biogasdrivna långdistansbuss. Bussen, som är ett pilotprojekt tillsammans med Scania och körs av Molkom Buss, trafikerar för tillfället linjen Stockholm och Oslo.

Ett projekt som visat sig vara lönsamt både för plånboken och miljön och uppskattat av resenärerna.

– Att få lansera Sveriges första biogasdrivna långdistansbuss har varit fantastiskt roligt. När projektet inleddes visste vi inte hur mottagandet skulle bli, men efter fyra månader kan vi nu konstatera att både chaufförer och passagerare är positivt inställda till att resa på biogas, säger Carl–Johan Hallström, Business Development Manager på FlixBus.

När FlixBus i början på projektet jämförde kostnaderna mellan biogas och diesel var skillnaden i pris inte nämnvärd. Efter att dieselpriset höjts kunde FlixBus konstatera att bränslepriset med biogas blivit mycket mer fördelaktigt.

– Vår första mätning visade inte någon större prisskillnad, det var först efter att dieselpriset skjutit i höjden som vi kunde se en vinst i att tanka med biogas. Men den största vinsten är inte priset utan att vi reducerar koldioxidutsläppet med 83%, det är en stor vinst för miljön och samhället, fortsätter Carl-Johan Hallström.

Molkom Buss som kör linje 600 mellan Stockholm och Oslo är också positiva till projektet

– Våra chaufförer har kommenterat att bussen är tyst och rullar fint när man kommer upp i fart. Passagerarna har även uppmärksammat den tysta bussen och att de åker fossilfritt, många har ställt frågor när bussen har tankats. Vi har även märkt att gasförbrukningen minskat något sedan vi började köra i juli, säger Peter Sundqvist ägare av Molkom Buss.

Under testperioden har bussen gått bra och man har inte stött på några problem som varit relaterade till biogasdriften, tankningen med Gasum har också fungerat bra.

Bussen är planerad att vara i trafik fram till april nästa år med eventuell förlängning. Bussen kan komma att byta rutt och trafikera en ny linje med FlixBus.

– Vi lanserade två biogaslinjer i år, en i Stockholm och en i Bryssel. Vi kommer att utvärdera båda linjerna och se hur vi kan fortsätta att utveckla vår satsning på fossilfritt bränsle. Hittills har effekterna av att resa med 100% förnybar energi varit mycket positiv. Vi hoppas kunna fortsätta köra efter testperiondens slut, avslutar Carl Johan Hallström på FlixBus.

Linje 600: Stockholm – Olso

 • Busstyp: Scania Interlink
 • Räckvidd: ca.1000 km
 • Platser ombord: 51
 • Tanktid: Samma som dieselbussar (max. 15 minuter)
 • Busspartner: Molkom Buss
 • Linje 600
 • Planerad rutt: Stockholm– Oslo = 535 km
 • Avgångar: Torsdag – Söndag
 • Restid mellan Stockholm – Oslo: 07.55 h
 • Biogasleverantör: Gasum
 • Testperiod: 22 månader
 • Bränsleförbrukning: ca 21,3 kg LBG/100km. Dvs 0,213 kg/km.

Sverige
Örebronyheter

Källa Flixbus

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in