Flygbolagskonkurser påverkar svenskarnas resplaner.

Av på 19 februari, 2013

Även om resandet ökar stadigt har flera flygbolag haft det tufft de senaste åren. I en färsk Novus-undersökning frågade resebyrån Ticket svenska folket om deras resplaner påverkats av fjolårets flygbolagskonkurser och konkurshot. Det visar sig att 29 procent av svenskarna har ändrat bokningsbeteende som följd.

Förra året gick vissa flygbolag i konkurs, medan andra stod på gränsen till konkurs. Detta har fått svenskarna att bli mer eftertänksamma när de bokar resor. I Tickets Novus-undersökning svarar 13 procent att de blivit noggrannare när de väljer vilket flygbolag de väljer att resa med. Elva procent bokar endast via etablerade aktörer och fem procent ser nu alltid till att beställa ett avbeställningsskydd då de bokar en resa.

– Konkurshot är inget som hindrar svenskarna från att resa. Det bokas fortfarande lika många resor om inte fler. Däremot får våra säljare ta emot fler frågor om flygbolagens stabilitet, konkursskydd och försäkringar. Kunderna är nu mer måna om att vara förberedda och skyddade om något oväntat skulle inträffa, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

Dubbelt så många män (6 %) än kvinnor (3 %) uppger att de nu alltid beställer ett avbeställningsskydd när de bokar en resa. Var femte pensionär (20 %) svarar att de bara bokar via etablerade aktörer, vilket är nio procent högre än riksgenomsnittet.

Ur undersökningen:

Har fjolårets flygbolagskonkurser och konkurshot påverkat dina resplaner för året?

1. Ja, jag är noggrannare när jag väljer vilket flygbolag jag ska resa med, 13 %
2. Ja, jag bokar endast via etablerade aktörer, 11 %
3. Ja, jag ser nu alltid till att beställa ett avbeställningsskydd i samband med att jag bokar en resa, 5 %
4. Ja, jag kollar alltid upp vilken hjälp jag kan få vid en eventuell konkurs, 3 %
5. Nej, det har inte påverkat mina resplaner, 71 %

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in