Folkfesten Blodomloppet gör comeback i Örebro

By on 7 maj, 2022

Efter tre års uppehåll är Blodomloppet tillbaka. Den 19 maj arrangeras loppet på nytt i full skala i Örebro. Ett tusental löpare finns redan anmälda. ”I vår region behöver vi minst 1200 nya blodgivare varje år”, säger Malin Joelsson på GeBlod Örebro.

Blodomloppet lockade innan pandemin tusentals löpare varje år till Trängen IP i Örebro, och över 100 000 deltagare nationellt vilket gör loppserien till den största i Sverige. Men de senaste två åren har de antingen tvingats genomföra loppen virtuellt eller med begränsat antal deltagare.

Men efter att restriktionerna släpptes i början av året kan nu loppserien genomföras med fullt deltagande. Datum för årets lopp i Örebro är 19 maj. Just nu, med knappt två veckor kvar till sista dagen för anmälan, är ett tusental anmälda för löparfesten.

Blodomloppet är det viktigaste fönstret utåt för landets olika blodcentraler, som är på plats för att locka nya blodgivare.

– Det känns jätteroligt att få komma ut och träffa våra blodgivare igen och att få möjlighet att inspirera andra som ännu inte ger blod att ta det sista steget och anmäla sig som ny givare, säger Malin Joelsson på GeBlod i Örebro.

Blodomloppet utgörs av en sträcka på 10 eller 5 km som kan springas eller promeneras. På senare år har även Lilla Blodomloppet tillkommit. Och i år är det premiär för Specialomloppet. Specialomloppet vänder sig till personer med funktionsvariationer och/eller på annat sätt är i behov av personlig assistans. Distansen för loppen är mellan 1,5–3 km med tillgänglighetsanpassade banor. Under 2022 kommer Specialomloppet arrangeras på fem orter där Örebro är en.

”Ständigt behov av att fylla på med blodgivare”

Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma vikten av att ge blod och främja en hälsosam livsstil. Och behovet är alltid stort, speciellt nu när det börjar närma sig sommartider och semester.

– Vi har ett relativt stabilt blodlager just nu. Men vi har ett ständigt behov av att fylla på med fler nya blodgivare. I vår region behöver vi minst 1200 nya blodgivare varje år för att ersätta de som slutar att ge blod, säger Malin Joelsson.

Info Blodomloppet:

  • Funnits sedan 1993
  • Arrangeras på 18 olika orter i Sverige
  • Lockar varje år över 100 000 deltagare
  • Loppen bidrar tillsammans till ungefär 2000 nya blodgivare varje år
  • Har de senaste två åren genomförts digitalt p.g.a. pandemin

Örebro
Örebronyheter

Källa: Blodomloppet Sverige

You must be logged in to post a comment Login