Folkmusikduon Kringel ger hemma-hos-konsert i Willboda

By on 6 april, 2023
Bild: LindeKultur

Lördag 15 april kl 14:00 ger folkmusikduon Kringel – Ingrid Ekman (flöjter) och Karin Nordberg (fioler), en hemma-hos-konsert i Willboda gård en pärla i Lindesbergs kommun.

”Det är svåra tider för många. Därför har vi i samråd med Kringel sänkt priset på evenemanget från 250 till 200 kronor och hoppas därmed att fler besökare kan komma”, meddelar Willboda.

”Ingrid Ekman (flöjter) och Karin Nordberg (fioler) spelade på Willbodas spelmansstämma 2022. Vi blev jätteförtjusta i deras fina musik och är mycket glada och stolta över att få dem på en egen konsert. Ingrid har sina rötter på Närkeslätten och Karin i Blekinges bokskogar. Tillsammans spelar de vacker folkmusik från sina respektive kulturskatter. Flöjttonerna och fiolen gifter sig trolskt, dansant och förföriskt. Det här är musik som berör”, skriver Björn Tångeberg på Willboda.

Biljettpriset är 200 kronor, antalet platser är begränsade och måste förbokas. Betalning sker på plats, via Swish / kontanter. Biljettintäkten går oavkortat till artisterna.

2016 släppte duon sin första skiva, ”Kringel”. En vacker samling låtar från Ingrids och Karins respektive musikskatter. Den går bland annat att höra på Spotify här >>

Ingrid Ekman: Förutom att frilansa som flöjtist och pedagog är Ingrid sedan 2015 anställd på Kulturskolan i Örebro. Där undervisar hon i flöjt, orkester och ensemble. Ingrid tog flöjtpedagogexamen med klassisk inriktning 2022 och examen från värdsmusikerprogrammet på Högskolan för scen och musik 2008.

Ingrid är uppvuxen på närkeslätten, i Hardemo utanför Kumla. När hon var 6 år började hon sjunga i kör och vid 10 års ålder började hon spela flöjt. Under tiden i Kumla musikskola spelade hon i många olika ensembler och orkestrar. När hon efter studenten började på folkhögskola ställde hon snart in siktet på att bli flöjtlärare.

Karin Nordberg: Karin arbetar på Kulturskolan i Örebro med undervisning i fiol, orkester och ensemble. Precis som Ingrid frilansar hon även som pedagog och musiker. Redan tidigt under uppväxten i Blekinge visste hon att hon skulle följa sin morfars fotspår och spela fiol.

Via privatlektioner i England, studier vid Sundsgårdens Folkhögskola i Helsingborg och violinpedagogutbildningen på Musikhögskolan i Örebro förverkade hon sin dröm. 2013 fick Karin ta emot Zornmärket i silver på Riksspelstämman i Österbybruk. Hon utnämndes till Riksspelman med motiveringen ”För skickligt och dansant spel av Blekingelåtar”.

Willboda gård en pärla i Lindesbergs kommun

Willboda gård är en vacker och relativt välbevarad bondgård uppförd på 1700-talet och tillbyggd på 1800-talet. Den är vackert belägen i Spannarboda med utsikt över åkrarna. Gården är idag en privatbostad och ägs av Björn och Malin. Willboda är främst förknippat med musik med hemma-hos-konserter där Björn och Malin bjuder in folk- och jazzmusiker ett antal gånger under året.

Vardagsrummet förvandlas till konsertlokal genom att TV:n och soffan bärs ut och konsertstolarna bärs in. Här får man plats med ett fyrtiotal gäster. Att få uppleva musik i en hemmiljö och sitta riktigt nära musikerna är en speciell upplevelse. Under 2023 finns det ett antal fantastiska musikevenemang bokade, allt från visor med Fred Lane, stilla och lugn jazz av jazzensemlen Ponton (fd. Isotope), vevliremusikern Johannes Geworkian Hellman, folkmusikduon Kringel och så sommarens stora höjdpunkt: spelmansstämman i juli. Vi avslutar året traditionsenligt med Åsa Jinder som spelar på första advent. Se årsprogrammet här.

Kultur | Willboda
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login