För tredje året i rad förbjuds Prideparaden i Belgrad

Av på 28 september, 2013

Den prideparad som skulle genomföras på lördag i Serbiens huvudstad Belgrad har, för tredje året i rad, förbjudits av myndigheterna. Detta efter att ”säkerhetsrådet”, där vice premiärministern hade utslagsrösten, förbjöd paraden med hänvisning till säkerhetsskäl.

– Det är var ett oväntat beslut för de flesta av oss som är här. Stämningen har varit väldigt hoppfull, säger Ulrika Westerlund förbundsordförande i RFSL.

Serbiens premiärminister hänvisar till att beslutet grundar sig på säkerhetsskäl då en parad skulle kunna vara ett ”hot mot allmän ordning”, samtidigt som det framhålls att beslutet inte är ”att kapitulera för huliganerna”. Vidare framhåller premiärministern att han ”förstår att alla reaktioner blir negativa, men att säkerheten är viktigast”.

– Premiärministerns uttalanden är förstås bara bortförklaringar. Polisen säger sig vara förberedda och har uttalat att de skulle kunna hantera säkerheten. Även polisens fackförbund har agerat mot premiärministerns homofoba uttalanden tidigare under veckan. Polisen skulle ha 6500 poliser på plats och helt omringa parken där paraden skulle avslutas för att skydda deltagarna. Detta är uteslutande, och utan tvekan ett politiskt beslut, säger Ulrika Westerlund.

EU minister Birgitta Ohlsson är även hon på plats i Belgrad, där svenska ambassaden fredag kväll arrangerade en mottagning till stöd för Belgrad Pride. Ohlsson uttryckte på mottagningen vikten av fortsatt stöd till den serbiska hbtq-rörelsen.

– Nu måste påtryckningarna från omvärlden öka i intensitet, liksom stödet till den serbiska hbtq-rörelsen, säger Ulrika Westerlund.

– Vi är mycket besvikna på beslutet som innebär att den serbiska regeringen fortsätter att ignorera sina medborgares rättigheter och vi förväntar oss nu att EU agerar därefter, såger Robert Hårdh, från Civil Rights Defenders.

Besvikelsen bland serbiska hbtq-aktivister är stor över myndigheternas beslut.

– Det är en sorglig dag för Serbien och det är tydligt att allas mänskliga rättigheter inte respekteras här, säger Goran Miletic, från Civil Rights Defenders.

Bild: Arkivbild Örebroguiden
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in