Föräldraledighet inget slag mot pensionen

By on 2 maj, 2017

Den som har tjänstepensionen ITP kan vara föräldraledig i upp till 13 månader utan att förlora något i framtida pension. Den som är hemma med barn längre än så förlorar bara marginellt. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Tvärtemot vad många tror behöver inte en föräldraledighet ha så stor påverkan på den framtida pensionen. Den som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP tjänar in tjänstepension även när han eller hon är hemma med sitt barn, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Den som vid två olika tillfällen är föräldraledig i 15 månader och tar ut sju dagars föräldraledighet per vecka får 113 kronor mindre att röra sig med per månad som pensionär. Den som i stället väljer att ta ut tre dagars föräldraledighet per vecka får 447 kronor mindre per månad som pensionär. Det visar nya beräkningar från Collectum.

Tjänstepensionen ITP gör det möjligt att vara föräldraledig i 13 månader utan att förlora några inbetalningar till tjänstepensionen. Ett par som delar föräldraledigheten lika kan alltså vara hemma med barn i över två år och samtidigt tjäna in till tjänstepension som vanligt.

Föräldrapenning från Försäkringskassan är pensionsgrundande på samma sätt som lön. Dessutom får den förälder som tjänar minst så kallad pensionsrätt för barnår, vilket innebär extrapengar till pensionen under barnets första fyra år.

Föräldraledighet i sig har alltså marginell påverkan på den framtida pensionen om man jobbar hos en arbetsgivare som har kollektivavtalad tjänstepension, säger Tomas Carlsson.

I den mån föräldraledighet påverkar löneutvecklingen kan det i sin tur påverka pensionen eftersom tjänstepensionen ITP baseras på vad man tjänar. Arbetar man deltid under småbarnsåren kan även det ha påverkan på pensionen.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som arbetsgivaren betalar. ITP är tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän som arbetar hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Den allmänna pensionen från staten består av inkomstpension och premiepension.

Mer om föräldraledighet och pension: Pratapension.se
Fakta: För dig som är föräldraledig
Räkneexempel: Föräldralediga ekonomen Kim

Fakta: För dig som är föräldraledig
– Föräldrapenning från Försäkringskassan är pensionsgrundande.
– Har du kollektivavtal får du föräldralön under din föräldraledighet, vilket innebär att arbetsgivaren fyller ut en del av glappet mellan föräldrapenningen och din vanliga lön.
– Den förälder som tjänar minst får automatiskt så kallad pensionsrätt för barnår, vilket innebär extrapengar till pensionen under barnets första fyra år.
– För dig som har ITP 1 betalas premierna till din tjänstepension in när du tar ut föräldrapenning. Det är inte din arbetsgivare utan en försäkring som betalar. 
– För dig som har ITP 2 är det upp till arbetsgivaren att välja om du ska få premier inbetalda under föräldraledigheten. 
– Du kan ta reda på om du har ITP 1 eller ITP 2 på Collectum.se.

Räkneexempel: Föräldralediga ekonomen Kim
Kim börjar jobba vid 25 års ålder och har ITP 1. Han är föräldraledig vid två tillfällen, när han är 30 år och 33 år. Båda gångerna varar föräldraledigheten i 15 månader. Han går i pension vid 65 år och har därmed varit ute i arbetslivet i 40 år.

  Föräldraledig
Sju dagars föräldrapenning per vecka
Föräldraledig
Tre dagars föräldrapenning per vecka
Ej föräldraledig
Ingångslön vid 25 år 27 500 kronor 27 500 kronor 27 500 kronor
Lön vid 65 år 53 973 kronor 53 973 kronor 53 973 kronor
Pension vid 65 år
Tjänstepension 15 005 kronor 14 671kronor 15 118 kronor
Inkomstpension 13 159 kronor 13 159 kronor 13 159 kronor
Premiepension 3 348 kronor 3 348 kronor 3 348 kronor
Total pension 31 511 kronor 31 177 kronor 31 624 kronor
Skillnad jämfört med den som inte är föräldraledig alls -113 kronor – 447 kronor  

Mer om hur vi har räknat:

  • Löneutveckling (efter inflation): 1,7 procent
  • Inflation: 2 procent
  • Avkastning tjänstepensionen och premiepensionen före avgifter – fram till pension: 4 procent
  • Avkastning under utbetalning, tjänstepensionen: 3 procent
  • Utveckling pensionsrätter/allmän pension fram till pension: 1,7 procent (motsvarar avkastning för inkomstpensionen)

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login