Föräldrar sämre på att dela jämställt på föräldradagar

By on 31 maj, 2025
Genrebild

Jämställdheten backar igen, det visar TCO:s Jämställdhetsindex. Mäns andel av dagar med föräldrapenning och vab minskar för tredje gången, sedan TCO började mäta för snart 20 år sedan.

— Det är tydligt att de reformer regeringen gjort för föräldraförsäkringen inte leder till ett mer jämställt uttag, snarare tvärtom, säger Therese Svanström, ordförande TCO. 

I Örebro län backar jämställdheten 2024, och man är sämre än genomsnittet i Sverige på att dela lika på föräldradagarna. Jämställdhetsindex för Örebro 2024 är 68,5, jämfört med förra årets 68,3. Bäst på att dela lika av länets föräldrar är de boende i Nora kommun. Sämst är föräldrarna i Degerfors. 

TCO tar årligen fram Jämställdhetsindex, som visar hur utvecklingen har sett ut gällande kvinnors och mäns uttag av dagar med föräldrapenning och vab (vård av barn). Beräkningarna sträcker sig bakåt till 2006.  

För Sverige som helhet är indexet 68,3 vilket betyder att kvinnor har tagit 68,3 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av barn under 2024, och att män endast tog 31,7 procent av dagarna. Det är en förändring mot en mer ojämställd fördelning, sedan föregående år då Jämställdhetsindex var 68,0.  

— Det är oerhört frustrerande att få svart på vitt att utvecklingen mot en mer jämställd föräldraförsäkring inte bara stannat upp, utan går åt fel håll. Det är en indikation på att de ändringar som gjordes i föräldraförsäkringen förra året sannolikt bidragit till en mer ojämställd fördelning. Det vi saknar är reformer som i stället ökar jämställdheten, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.  

Uttaget av föräldrapenning och vab har sedan TCO började göra Jämställdhetsindex blivit mer jämställt, förutom 2021 då utvecklingen gick åt fel håll. Nu händer det alltså igen.  

Den ojämna fördelningen av föräldraledighet och vård av barn påverkar kvinnors inkomster, karriär, hälsa och pension på ett negativt sätt. Det syns i den officiella statistiken, och i forskningen. TCO vill se en politik med mer ambitioner för ökad ekonomisk jämställdhet.

Några av förslagen är:  

  • Att fler månader viks för respektive förälder.  
  • Att högre ersättning ges för de 90 lägstanivådagarna samtidigt som de styrs till att tas ut 10 om året när barnet är 3 -12 år för att underlätta livspusslet under barnens uppväxt.
  • Att regeringen ger myndigheter i uppdrag att ta fram ett digitalt verktyg så att föräldrar på ett enkelt sätt kan förstå vilka effekter olika upplägg av betald och obetald föräldraledighet leder till. 

Örebro län jämställdhetsindex

Nora  65,5 
Lekeberg  66,5 
Kumla  67,0 
Hällefors  67,3 
Laxå  67,3 
Karlskoga  68,1 
Örebro  68,6 
Hallsberg  68,6 
Lindesberg  69,4 
Ljusnarsberg  69,8  10 
Askersund  71,0  11 
Degerfors  71,5  12 
Hela Örebro län  68,5  

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: TCO
Om TCO:s Jämställdhetsindex 
TCO:s Jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur dagarna med föräldrapenning och vård av barn fördelas mellan kvinnor och män. Det bygger på Försäkringskassans statistik över antal utbetalade nettodagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn (vab). Indexet visar hur stor andel av dessa dagar som tas ut av kvinnor. Index 50 = helt jämställt. 

You must be logged in to post a comment Login