Förbud mot global handel med vilda djur kan hindra pandemier

By on 15 maj, 2020
Fladdermus på marknad i Indonesien

Vilda djur är en av världens största handelsvaror och handeln är en fara för ekonomin, människors hälsa och artbevarande. Det anser djurskyddsorganisationen World Animal Protection, som lanserat en namninsamling med målet att få G20-mötet att stödja ett förbjud mot handel med vilda djur.

G20-mötet, som hålls 21-22 november i år, samlar världens 20 viktigaste stater. Syftet med namninsamlingen är att stoppa handeln med vilda djur för att förhindra framtida zoonoser, alltså sjukdomar som överförs från djur till människa. Covid-19 är en av värsta pandemierna från djur under senaste århundradet.

Organisationen tror inte att den blir den sista om inte handeln förbjuds permanent. Den genererar vinster på 7–23 miljarder dollar per år och djuren tas från sin naturliga miljö, utsätts för stress, trängsel och lidande, som skapar grogrund för sjukdomar.

Främsta orsakerna till efterfrågan på vilda djur är att de används till mat, i traditionell medicin, som exotiska husdjur, för underhållning och som modeaccessoarer. World Animal Protection har arbetat i många år för att förändra attityder och praxis för att stoppa utnyttjandet av vilda djur inom följande användningsområden:

Traditionell asiatisk medicin

Efterfrågan på traditionell medicin har förödande konsekvenser för många arter som handlas med över hela världen, inklusive björnar som tappas på och föds upp för sin galla. 

De dåliga förhållanden som dessa björnar utsätts för gör dem mottagliga för sjukdomar som sedan kan överföras till människor. Det är tragiskt och ironiskt att den kinesiska regeringen nyligen rekommenderade användning av en björngallprodukt för att behandla symptom på covid-19.

Traditionell asiatisk medicin har ett uppskattat värde på 60 miljarder dollar per år och står för nästan 30 procent av Kinas läkemedelsintäkter.

Exotiska husdjur

Varje år fångas miljoner vilda djur från sina naturliga livsmiljöer eller föds upp under grymma förhållanden för att handlas med runt om i världen som husdjur. Ormar, papegojor, leguaner, ödlor, sköldpaddor och till och med uttrar – det här är bara några av de vilda djur som lider som husdjur runt om i världen. Det beräknas för närvarande finnas 17,6 miljoner exotiska husdjur bara i USA.

De flesta vilda djur avsedda för den exotiska handeln med husdjur kvävs och dör innan de når marknader eller djuraffärer.

Vilda djur i turistbranschen

Tillväxten i den globala turismen har drivit handeln med tiotusentals vilda djur som ska användas för underhållning där de blir slagna och kedjas fast. I Thailand betalar cirka 11 miljoner människor varje år för att se elefanter utföra trick och 46 miljoner människor har betalat för att se delfiner på en plats minst en gång under de senaste fyra åren.

Djuren tillbringar många timmar om dagen i närkontakt med människor, vilket ökar risken för spridning av zoonoser.

Globalt agerande behövs

Steve McIvor, högsta chef på World Animal Protection säger:

”Vilda djur har utnyttjats i ofattbar omfattning och vi ser nu alla de verkliga kostnaderna för det. Om vi ​​lär oss något av den här situationen är det att vi måste lämna vilda djur där de hör hemma, i naturen. Vi har alla ett ansvar för att ändra vårt beteende och våra attityder gentemot djur. Det kan rädda miljoner människor, djur och världsekonomin. Några åtgärder tas på nationell nivå men det finns behov av en koordinerad globalt agerande. Vi behöver övertyga G20 om att ett förbud mot den globala handeln med vilda djur behövs för att hindra framtida pandemier.”

Världen
Örebronyheter

Källa World Animal Protection Sverige

You must be logged in to post a comment Login