- Örebro Punkfest 2024
- Konstgjorda björkar gör studiemiljön tystare
- E-tjänster stängda torsdag den 10 oktober
- Licensjakt efter tolv vargar i Örebro län
- Studieförbundet Vuxenskolan säger upp personal
- Bostadsrättspriserna i Örebro län stiger mest i landet
- Essitys gåva lyfter Kulturhuset Sjöängens entré
- Så blir Julen hos Hemtex 2024
- Örebroföretaget CleanSea utses till årets klimathjältar
- Anhörigdagen en eftermiddag med anhörigperspektiv
Förekomsten av hudcancer hos unga vuxna minskar
Risken för vuxna under 50 år att drabbas av hudcancer minskar nu för första gången i Sverige, enligt en studie från Karolinska Institutet som publicerats i JAMA Dermatology.
Risken att drabbas av hudcancer, malignt melanom, ser nu ut att minska i Sverige – i alla fall hos de under 50 år.
— Vi kan se ett trendbrott hos unga vuxna runt 2015 där kurvorna för förekomst viker nedåt, säger förstaförfattaren Hildur Helgadottir, överläkare och docent i onkologi vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska institutet.
Hon och hennes forskarkollegor har analyserat data från det svenska melanomregistret och följt förekomst och dödlighet i melanom för olika ålderssegment över tid. Det innebär att de har jämfört individer som är i ett visst åldersspann vid en tidpunkt med individer i samma åldersspann vid en annan tidpunkt.
Resultatet visar att kurvorna över nyinsjuknande hos personer över 50 år stadigt pekar uppåt, men för åldersgrupperna yngre än 50 år börjar kurvorna över nyinsjuknandet gå ner runt 2015.
— Det är första gången vi ser detta i Sverige, och vi är faktiskt första europeiska land som rapporterar om en nedgång, säger Hildur Helgadottir.
Även när det gäller dödligheten har kurvorna vänt nedåt i åldrarna upp till 59 år, men inte hos dem över 60 år. Hildur Helgadottir menar att minskningen i dödlighet hos de yngre grupperna både beror på minskat insjuknande och på att det tillkommit nya onkologiska läkemedel som har förbättrat prognosen för sjukdomen. Att dödligheten inte minskar hos de äldre menar hon beror på att insjuknandet fortfarande är så högt i den gruppen.
Frågan är vad den minskade risken för melanom beror på.
— Orsakerna bakom har vi inte direkt analyserat i vår studie, men vi har hypoteser om faktorer som vi tror har samverkat, säger Hildur Helgadottir.
Det handlar i huvudsak om fyra faktorer, berättar hon.
Den första är en ökad medvetenhet om solskydd.
— Den första nationella kampanjen ”Sola Säkert” på 90-talet pekade särskilt ut vikten av att skydda barnen. Ungefär 20 år senare tror vi att det lett till minskat insjuknade hos yngre vuxna, säger Hildur Helgadottir.
Ännu en faktor är att tillgången till solarier har minskat drastiskt. Sedan 2018 finns det en 18-årsgräns på solarier, men antalet offentliga solarier minskade långt tidigare.
För det tredje gör mobiltelefoner och datorer att barn och ungdomar sitter mer inne och utsätts inte för solljus på samma sätt i dag. Och till sist gör invandringen att det finns fler individer i Sverige med en mörkare pigmentering som tål solen bättre.
Hildur Helgadottir pekar på hur nödvändigt det är att fortsätta arbetet med att trycka på vikten av solskydd så att minskningen av melanom hos de yngre håller i sig och att förekomsten så småningom också ska minska hos dem som är äldre.
— Vi har en ovanligt varm och solig september. Då är det viktigt att komma ihåg att från april till september kan solen vara stark och man ska vara försiktig, säger Hildur Helgadottir.
….
Fakta: Malignt melanom
Malignt melanom är en form av hudcancer som startar i pigmentcellerna (melanocyterna) längst ner i överhuden. Det är den näst vanligaste cancerformen bland både kvinnor och män, efter bröstcancer och prostatacancer. Varje år är det cirka 5 000 personer som diagnostiseras med maligna hudmelanom och cirka 500 dör i sjukdomen. Medelåldern vid diagnos är drygt 60 år men varje år är det cirka 750 personer som diagnostiseras i åldrarna 20 – 49 år.
Det finns en tydlig koppling mellan hudcancer och solens ultravioletta strålning som orsakar skador i cellernas arvsmassa. Risken för melanom ökar hos personer som har utsatts för många brännskador av solljus eller solarium. Det anses särskilt riskabelt att få sådana skador som barn och ung eftersom huden är mer sårbar än hos en vuxen.
Det är vanligare för människor med ljus hud att drabbas av malignt melanom, hos personer med mörk hud är malignt melanom ovanligt. Melaninrik hud ger ett bra skydd mot sjukdomen. Men malignt melanom och andra former av hudcancer kan drabba alla, oavsett hudtyp.
Källa: Cancerfonden och Socialstyrelsen.
Hälsa
Örebronyheter
Källa: Karolinska Institutet
Forskningen finansierades av bland andra Regionala cancercentrum i samverkan, Cancerfonden, Region Stockholm och Radiumhemmet. Forskarna rapporterar att det inte finns några intressekonflikter.
Publikation: “Melanoma incidence and mortality trends in Sweden”, Hildur Helgadottir, Rasmus Mikiver, Karina Schultz, Kari Nielsen, Francesca Portelli, Jan Lapins, Susana Puig, Karolin Isaksson. JAMA Dermatology online September 9, 2024, doi: 10.1001/jamadermatol.2024.3514
Related Posts
Latest News
-
Örebro Punkfest 2024
Återfödda reser vi oss ur Svartån mitt i Örebronx, redo...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Konstgjorda björkar gör studiemiljön tystare
Fyra konstgjorda björkar med löv av ull och belysning, det...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda torsdag den 10 oktober
Torsdagen den 10 oktober kl. 10–14 kommer de flesta av...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Licensjakt efter tolv vargar i Örebro län
Länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har fattat beslut om licensjakt efter...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Studieförbundet Vuxenskolan säger upp personal
Den sista oktober 2024 avslutar ytterligare två anställda, sina tjänster...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Bostadsrättspriserna i Örebro län stiger mest i landet
De senaste tre månaderna har villapriserna i Örebro län stigit...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Essitys gåva lyfter Kulturhuset Sjöängens entré
Man har kanske sett sofforna vid den norra av Kulturhuset...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login