Föreningar i Örebro län får kompensationsstöd

By on 1 mars, 2021
Arkivbild.

Drygt 1,7 miljoner kronor betalas ut i kompensationsstöd till föreningar i Örebro län för fjärde kvartalet 2020. Stödet baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbats värst får mest stöd.

Totalt har 130 miljoner kronor fördelats till 2 000 idrottsföreningar och 31 förbund i landet. I Örebro län har 28 föreningar fått ta del av stödet. De får dela på drygt 1,7 miljoner kronor, som ska kompensera föreningen för uteblivna intäkter och kostnader som de inte kunnat komma undan, för inställda evenemang under perioden 1 oktober till och med den 31 december 2020. De föreningar som får mest kompensationsstöd är Örebro PC Padelklubb, Örebro Universitets idrottsförening, Örebro Syrianska, Örebro SK Ungdom, Almby Idrottsklubb och Örebro Kraftsportklubb.

– En välkommen kompensation men dock ett stöd som endast täcker endast delar av de uteblivna intäkter sista kvartalet 2020. Våra föreningar behöver all stöttning de kan få för att kunna bedriva sin viktiga verksamhet som helhet, säger Josefin Gullbrand, verksamhetschef för Idrott och folkbildning.

En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. Drygt 40 procent av det totala ansökta beloppet har kunnat delats ut. Stödet till föreningarna börjar betalas ut måndagen 1 mars och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd senast under vecka 9. Att mota smittspridning och mota pandemin är fortfarande högst prioriterat, vilket fortsättningsvis innebär ekonomiska konsekvenser för föreningarna.

– Även om det känns bra att vi nu kan kompensera idrottsföreningarna till en del för uteblivna intäkter under slutet av 2020 är jag orolig. Inga föreningar har kompenserats fullt ut under 2020 och pandemin pågår. Just nu har vi inga mer löften om ytterligare stöd från regeringen från 1 mars och framåt. Som företrädare för landets största folkrörelse är det anmärkningsvärt inte minst när det samtidigt förlängs stöd inom andra områden, men inte idrotten. Våra engagerade ledare runt om i Sverige måste kunna känna att deras insatser värderas högre och att de kan lita på att föreningen även framåt kommer att kompenseras för att klara att överleva, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sport | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Riksidrottsförbundet

You must be logged in to post a comment Login