Förenklat resande ger uppsving i resebokningarna

Av på 10 juli, 2021
Foto: Ving

Den 1 juli infördes EU:s Covidbevis, vilket underlättar för resandet inom Europa. Det i kombination med att allt fler regioner i Sverige nu klassas som ”gröna” samt att många länder godkänner snabbtester för Covid-19 har gett effekt på bokningarna hos Ving. Mellan den 1-4 juli fördubblades antalet bokningar i sommar jämfört med helgen innan och sett till enbart bokningar med avresa i juli månad ökade försäljningen med mer än 120 procent.

Nära en halv miljon svenskar har redan skaffat sitt Covidbevis där information om vaccination finns tillgänglig. Inom kort kommer det svenska Covidbeviset även att kompletteras med bevis om negativt test eller att man tillfrisknat, vilket förenklar ytterligare för resandet. Därutöver får Sverige allt fler ”gröna regioner” på ECDC:s (Europeiska Smittskyddsmyndighet) karta, vilket innebär att varken negativt Covid-test eller Covidbevis behövs för att resa om inte landet kräver det. Sedan tidigare har flera länder, däribland Spanien, gett godkänt för snabbtester, sk antigen-tester, som inte kräver den labbanalys som PCR-tester kräver och därmed kan tas närmare inpå avresa samt att de är billigare. Nyligen slopade länder som Spanien och Grekland munskyddskrav och runtom i Europa är många av de tidigare restriktionerna nu lättade, vilket gör det ännu smidigare att semestra ute på destinationerna.

– Det är tydligt att många vill iväg och när resandet nu i snabb takt förenklas ser vi en tydlig effekt i bokningarna. Senaste veckan har vi sett ett stort tryck på sol- och badresor i närtid, med mer än fördubblade försäljningstal jämfört med för bara en vecka sedan. Vi ser även ett ökat intresse för storstadsresor. För de som inte ännu är vaccinerade eller reser från en region som ännu inte är grön erbjuder vi våra kunder rabatterade Covid-tester, allt för att resandet ska bli så enkelt och smidigt som möjligt oavsett var i landet man bor, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef Ving.

Även vintersäsongen bokar bra hos Ving och för perioden oktober 2021- mars 2022 har Ving nu samma beläggning som 2019 vid samma tid, vilket var ett ”normalt år”.

Hit reser svenskarna

Majoriteten av de som bokar en resa med Ving i sommar är barnfamiljer och par i åldrarna 2- 49 år, som står för drygt 62 procent medan 50+ står för ca 38 procent. Framför allt är det Vings koncepthotell med familjehotellen Sunwing Family Resorts och Ocean Beach Club samt vuxenhotellen Sunprime Hotels som står för flest bokningar. Här bor nästan hälften (44 procent) av Vings kunder.

Mest populära destinationer i sommar:

1. Mallorca
2. Rhodos
3. Kreta
4. Cypern
5. Gran Canaria

Mest populära destinationer i vinter:

1. Gran Canaria
2. Teneriffa
3. Kap Verde
4. Thailand
5. Madeira

Nöje
Örebronyheter

Källa: Ving

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in