Förintelsens minnesdag i Karlskoga och Hallsberg

By on 21 januari, 2020
Ljuständning på Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 75 år sedan. Runt om i Sverige genomförs en mängd arrangemang.


Fackeltåg och föreläsning den 27/1 2020
Måndag 27 januari 2020, kl. 18:00 till kl. 21:00 – Hallsberg

Ekumeniska Rådet i Hallsberg uppmärksammar Förintelsens Minnesdag och inbjuder till föreläsning i Församlingsgården den 27 januari kl. 18.30. Innan föreläsningen börjar, går ett fackeltåg från Bergstorget kl. 18.00 till Församlingsgården. Föreläsare är Ragnar Strömberg, som kommer att berätta minnen från svenska arméns patrullering vid norska gränsen under andra världskriget och också tala om de politiska stämningarna i Sverige under 1940-talet.

——————————————

Förintelsens minnesdag på Kungsteatern i Karlskoga
Måndag 27 januari 2020, kl. 18:00 till kl. 20:00 – Karlskoga

Kl 18.00
Forum för levande historias utställning ”Jag kom ensam – om judiska flyktingbarn i Sverige” samt FN-föreningens utställning ”Demokratin 100 år” visas i Kungsteaterns foajé. Kaffeservering. 

Kl 19.00
Föreställning med en blandning av tal, musik sång och berättelser. 
Föreställningen är ungefär en timme 
Fri entré. Möjlighet att ge ett frivilligt bidrag till Rädda barnen. 

Arrangör: Teaterföreningen Lyset 


– Förintelsens minnesdag är en dag då vi hedrar alla de som mördades under Förintelsen. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra grupper som föll offer för den nazistiska regimen. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde, säger Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja arbetet med Förintelsens minnesdag runt om i landet. I år uppmärksammas minnesdagen med en mängd evenemang från norr till söder i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar och seminarier.

Ett sätt att uppmärksamma Förintelsens minnesdag är att använda Forum för levande historias miniutställning som kan laddas ned och sättas upp i till exempel skolor och bibliotek. Årets minnesdagsutställning Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige handlar om de 500 judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland genom en internationell räddningsinsats, s.k. Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Barnen blev mottagna av familjer, barnhem och andra boenden i exempelvis Dalsland, Dalarna, Skåne, Uppsala, Göteborg och Stockholm.

Länet | Hallsberg/Karlskoga
Örebronyheter

Källa Forum för levande historia
Länk https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag/kalender-forintelsens-minnesdag

You must be logged in to post a comment Login