Förlängda restriktioner men stödet till idrotten fortsatt noll

Av på 30 mars, 2021
Arkivbild

Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att hålla fast vid gällande begränsningar till den 3 maj. För idrotten innebär det fortsatt stopp för tävlingar och matcher. Yrkesmässig idrott kan tävla och spela matcher – men utan publik.

– Visst förstår jag att vi måste hjälpas åt och att smittan ökar men idrottsrörelsen fortsätter ta stryk och drabbas enormt hårt. För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna alls eller inte utöva sin idrott inomhus. Ska idrotten orka måste vi se att det finns en förståelse och vilja att tillåta så mycket som möjligt – inte lika för alla utan se till att få mer träffsäkra regler. Tålamodet börjar tryta, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Med anledning av smittläget har Folkhälsomyndigheten i en hemställan till regeringen begärt att planerade lättnader i begränsningsförordningen ska flyttas fram till den 3 maj.

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste ges en lösning, säger Björn Eriksson.

Regeringen har under slutet av 2020 och hittills under 2021 vid upprepade tillfällen poängterat hur viktig idrotten är för att vi, oavsett ålder och ambitionsnivå, ska må bra både fysiskt och psykiskt. Idrottsföreningens och de ideella ledarnas trägna arbete under pandemin har varit avgörande för att barn och unga har kunnat röra på sig och ha den sociala gemenskap som laget eller träningsgruppen innebär. Men idrotten drabbas både verksamhetsmässigt och ekonomiskt och fortfarande har idrottsrörelsen inte fått besked om ekonomiskt stöd för 2021. Stödet från första mars är alltjämt 0 kronor.

– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Idrottsföreningarna behöver veta att stöd kommer, säger Björn Eriksson.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Källa Riksidrottsförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in