Förlängt inreseförbud för resande till Sverige

By on 27 januari, 2022
Arkivbild

Regeringen har i dag beslutat att förlänga de tillfälliga inreseförbuden för resande till Sverige, till och med den 28 februari 2022 för resande från länder inom EU/EES och till och med den 31 mars 2022 för resande från länder utanför EU/EES.

Dagens beslut innebär också ändringar i undantaget från inreseförbudet för personer som bor i Argentina, Australien och Kanada.

Det är främst på grund av det fortsatt osäkra smittspridningsläget som regeringen i dag har beslutat att förlänga inreseförbuden för resande till Sverige.

Inresa från länder inom EU/EES

Regeringens beslut i dag innebär att inreseförbudet för resande till Sverige från länder inom EU/EES förlängs till och med den 28 februari 2022.

Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten, eller har tillfrisknat från covid-19 inom 6 månader. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag.

Inresa från länder utanför EU/EES

Regeringen har även beslutat att inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES förlängs till och med den 31 mars 2022.

Utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste omfattas av något av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna uppvisa ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige, eller vara undantagna från testkravet, för att få resa in i landet. Undantag från inreseförbudet och testkravet görs för flera kategorier av resenärer, bland annat för resenärer med vaccinationsintyg utfärdade i vissa länder.

Ändringar i inreseförbudet för personer bosatta i Argentina, Australien och Kanada

Regeringen har i dag också beslutat att Argentina, Australien och Kanada tas bort från listan över länder där personer bosatta i de särskilt utpekade länderna är generellt undantagna från inreseförbudet, detta enbart på den grunden att han eller hon är bosatt där. Beslutet gäller från och med den 31 januari 2022.

Det innebär i praktiken att inreseförbud återinförs för personer bosatta i Argentina, Australien och Kanada. Personer bosatta i dessa länder behöver alltså omfattas av något av de övriga undantagen från inreseförbudet för att kunna resa in i Sverige från och med den 31 januari 2022. De behöver dessutom kunna uppvisa ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige, eller vara undantagna från testkravet.

Ändringarna sker med anledning av en uppdatering av EU:s rekommendationer avseende inresor från tredjeland som baseras på uppgifter från EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC).

Politik | Sverige
Örebronyheter

Källa Regeringskansliet

You must be logged in to post a comment Login