Formerna är klara för upphandling av förlossningen i Karlskoga

Av på 28 april, 2021
Arkivbild

Hur ska en upphandling av förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett gå till och vad ska ingå i uppdraget? Det fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om vid dagens sammanträde.

Till följd av verksamhetschefens bedömning att det inte går att garantera patientsäkerheten för de akut sjuka barn som föds i Karlskoga är förlossningen vid Karlskoga lasarett stängd sedan sommaren 2019. Men det finns så väl ett politiskt beslut och en politisk vilja i Region Örebro län om att det ska bedrivas förlossningsverksamhet i både Karlskoga och Örebro.

– Förlossningsvården är en väldigt viktig del av den samlade kvinnosjukvården i länet. Det råder en bred politisk enighet om att förlossningsverksamheten i Karlskoga ska öppna igen. Bedömningen som gjorts är att den snabbaste vägen till återöppning går via en upphandling. I dag har vi tagit ännu ett steg i processen för att återigen ha förlossningsverksamhet i Karlskoga, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den 24 september i fjol fattade regionfullmäktige beslut om att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram ett dokument för upphandlingen av förlossningsverksamheten på Karlskoga lasarett, och det är det dokumentet som nämnden i dag godkände.

– Oavsett vem som är utföraren vid förlossningsverksamheten i Karlskoga så är patientsäkerheten något av det viktigaste för oss hälso- och sjukvårdspolitiker. En process som tagit lite längre tid på grund av pandemin kan äntligen landa i något konkret, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Med förhoppning om återöppnande vid årsskiftet

Nämndens förhoppning är att en aktör ska finnas på plats för att kunna bedriva verksamheten från och med den 1 januari 2022. I uppdraget, som löper över åtta år, ingår förlossningsvård av friska kvinnor från och med graviditetsvecka 37+0 till och med 41+0 och förväntat friska barn. Uppdraget ska kunna utföras hela året, även under sommaren.

Hälsa | Länet
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in