Förskolan Jordgubben Laxå utsedd till Årets mest hållbara förskola

By on 11 november, 2021
Foto: Laxå kommun

I en färgsprakande show på Tekniska Museet i Stockholm utsågs i dag landets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor. Hemliga prisutdelaren Nassim Al Fakir förgyllde tillställningen som följdes digitalt av 13 000 barn runt om i landet.

Håll Sverige Rents VD Johanna Ragnartz och UNESCO-prisvinnaren Carl Lindberg höll tal om vikten av lärande för hållbar utveckling. En skolkör från Lemshaga akademi framförde Grön Flagg-sången och Freddy Grip från Tekniska Museet visade hur man kan få plats med 50 uppblåsta ballonger i en liten låda, med hjälp av flytande kväve.


Vinnarna:

…………….

Förskolan Jordgubben, Laxå

Motivering: För en hållbarhetsresa där barnen har varit delaktiga, haft inflytande och visat stort intresse för att lära sig om djur i sin närmiljö. För förskolans fina spridning av sitt arbete med lärande för hållbar utveckling genom ett forskningsprojekt med Örebro universitet, lokalmedia samt till andra förskolor i kommunen.

Läs mer om Jordgubbens arbete: https://hsr.se/artiklar/forskolan-jordgubben-har-visar-barnen-intresse-djur-i-sin-narmiljo

…………….

Apelgårdsskolan, Malmö

Motivering: För ett lokalt arbete med att främja hållbar utveckling, bland annat genom en egen biodling på skolan, och globalt genom samarbete med en skola i Namibia. För ett kontinuerligt arbete med de globala målen som finns med som en ständig påminnelse om varför arbetet med lärande för hållbar utveckling är så viktigt.

Läs mer om Apelgårdsskolans arbete: https://hsr.se/artiklar/apelgardsskolan-i-malmo-har-bade-biodling-och-samarbete-med-skola-i-namibia

…………….

Gymnasiesärskolan, Gävle

Motivering: För en första hållbarhetsresa med Grön Flagg som bjöd på såväl inspiration, samarbete och kontakt med närsamhället som handlingskraft hos eleverna. Resan har fina kopplingar till de olika dimensionerna av hållbar utveckling. Eleverna har bland annat arbetat för att minska matsvinnet, skänkt överbliven mat till det lokala initiativet ”Matakuten”, kritiskt granskat sopsorteringen på praktikplatser samt sett över skolans egna möjligheter till hållbar källsortering på skolan.

Läs mer om Gymnasiesärskolans arbete: https://hsr.se/artiklar/gymnasiesarskolan-gavle-en-inspirerande-forsta-hallbarhetsresa-med-gron-flagg

…………….

Örebro län | Laxå
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent
FAKTA om Grön Flagg
Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.
Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.
Läs mer om Grön Flagg på https://hsr.se/gronflagg.

 

You must be logged in to post a comment Login