Förslag på ny lag kan skydda unga mot nikotinberoende

By on 10 april, 2022
Arkivbild

Under de senaste åren har användningen av snus ökat bland unga i Sverige. För att skydda barn och unga mot beroendeframkallande produkter, föreslår regeringen att tobaksfria nikotinprodukter ska omfattas av en ny lag.

Idag finns olika sorters snus som skiljer i innehåll och i hur de olika produkterna regleras. För att skydda barn och unga mot produkter som kan vara beroendeframkallande föreslår regeringen en ny lag och förordning, där tobaksfria nikotinprodukter regleras på i stort sett samma sätt som andra produkter på tobaksområdet. Det gäller bland annat marknadsföring, märkning och åldersgräns.

Viktigt med reglering

Även Folkhälsomyndigheten förespråkar att nikotinprodukter ska regleras, vilket bland annat framgått av myndighetens tidigare remissvar. Nikotin innebär hälsorisker och är starkt beroendeframkallande.

– Vi anser att det är viktigt med en reglering på det här området. Barn och unga är särskilt känsliga för nikotinets belönande och beroendeframkallande egenskaper och därför behövs ett särskilt skydd, säger enhetschef Josefin Jonsson.

I en mindre intervjuundersökning om attityder och beteenden som Folkhälsomyndigheten har gjort beskriver ungdomar att snus används i de flesta miljöer som de rör sig i, däribland skolan och hemmet.

– Ungdomarna verkar vara medvetna om att marknadsföringen är riktad till deras åldersgrupp. De upplever nikotinsnus som fräschare, och även smaksättningen påverkar användningen, säger Josefin Jonsson.

Delar av den nya lagen som reglerar tobaksfria nikotinprodukter föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022. Riksdagen planerar att fatta beslut i juni.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login