Första hjälpen mot vanliga skadedjur och sjukdomar i trädgården

Av på 22 april, 2022
Mjöldagg, svartfläckssjuka, kållarver och rundmask - de ställer till med problem i många trädgårdar, bland annat för ros och persika. Blomsterlandet tipsar om produkter som är första hjälpen för trädgården.
Bild: Blomsterlandet

Nu drar trädgårdssäsongen igång. De flesta odlare drabbas då och då av problem med skadedjur och sjukdomar, Blomsterlandet tipsar om några smarta produkter som kan hjälpa dig och din trädgård – både akut och förebyggande.

Nyttodjur, doftfällor, sunda jordbakterier och fiberdukar är bara några av alla effektiva medel att ta till när det kniper. Här visar vi ett litet urval av produkter som kan avhjälpa några av de vanligaste problemen, på ett effektivt sätt och samtidigt skonsamt mot miljön. 

Några foton finns som relaterat material men finns önskemål om högre upplösning eller liknande går det bra att höra av sig till presskontakt Annika Risberg, e-postadress: annika.risberg@blomsterlandet.se.

Observera att priserna kan skilja sig åt mellan butiker och mellan butiker och e-handel.

Trichoderma – supersvampar för frisk jord

Binab består av naturliga trichodermasvampar som gör ett stort jobb för att hålla jorden frisk och fri från skadliga svampar som ger svartfläcksjuka på rosor och häxringar i gräsmattan. Medlet vattnas enkelt ut med vattenkannan. Har man väl etablerat kolonier av dessa trichodermasvampar kan de bli kvar i jorden och föröka sig.

Binab t Nyttosvamp är ett medel som enkelt vattnas ut kring drabbade växter. Hjälper dig att hålla rosorna fria från svartfläcksjuka.

Feromonfällor – doftämnen som fångar insekter med klister

Feromoner är naturens doftämnen som bland annat lockar hanar att hitta honor för parning. Genom att sätta ut dessa doftämnen i små ampuller på en klisterskiva fångas hanarna in – och parningen uteblir. Därmed slipper du som fruktodlare skadliga larver som äppelvecklare, rönnbärsmal och plommonvecklare som annars kan äta upp din frukt.

Larvskydd – naturliga bakterier mot glupska larver

Larvskydd är ett naturligt, effektivt sätt att bekämpa fjärilslarver av till exempel kålfjäril och vecklare. Det består av bakterien Bacillus thuringiensis. Preparatet kommer som ett torkat granulat som blandas med vatten och duschas ut på begärliga blad. Det är ofarligt för andra djur och för människor.

Produktnamn: LARVskydd

Kålfjärilens larver kan snabbt kaläta en kålplanta om du har otur.

Kålnät och fiberduk – enkelt och effektivt

Med hjälp av en växtduk, eller fiberduk, håller du begärliga växter borta från både insekter och andra djur som fåglar och rådjur. Blomsterlandet har flera varianter som passar allt från pallkragen, bärbusken eller odlingslandet.

För kålplantor rekommenderar vi ett särskilt kålnät som är fint genombruten och hindrar kålfjäril och kålmal från att kalasa på bladen. Det fiffiga är att nätet gör att det inte blir för varmt, som det lätt blir av den vanliga fiberduken. Kål trivs bäst i svalare temperaturer.

Tagetes – blomsterprakt med rötter som håller skadliga nematoder borta

Tagetesplantans rötter utsöndrar ämnen som motverkar skadliga nematoder, så kallade rundmaskar. Dessa pyttesmå rotsårsnematoder är en av anledningarna till så kallad jordtrötthet, som gör att man inte kan plantera potatis eller rosor efter varandra. Men genom att samplantera tagetes med dessa växtslag och sedan mylla ner de vissnade plantorna på hösten kan du hålla jorden frisk och fri från rotsårsnematoder. Ytterligare en bonus är att blommans doft brukar avskräcka bladlöss. På Blomsterlandet har vi både tagetesplantor och frön att så av denna mångsidiga blomma.

Kumulus – hindrar mjöldagg och krussjuka

Kumulus innehåller svavel, som är välkänt effektivt mot både mjöldagg (en bladsvamp) och bakterier. Genom att duscha utsatta plantor hålls växten frisk och fri från besvär. Krussjuka är en bakterie och ett gissel på persikoträd. Genom att duscha plantan vid knoppsprickningen hämmas krussjukan att angripa.

Genom att duscha persikoträdet med Kumulus vid knoppsprickningen hämmas krussjukan att angripa.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa Blomsterlandet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in